Hoe congruent ben jij?

Congruentie betekent gelijkvormigheid, overeenstemming, gelijkheid. In de wereld van coaching en training wordt de term vaak gebruikt om aan te geven dat iemand eenduidig is in de lijfelijke aanwezigheid, het voelen, denken en diens overtuigingen. Dat merk je. Een congruent persoon wekt vertrouwen en geeft een gevoel van veiligheid.
 
Ik ga daar in het licht van de Coronabeleidstoestanden iets over zeggen. Weer Corona? “Ja hoor, nog een keer Corona!” Ik durf dat.
 
Politieke leiders
In de politiek is bijna per definitie geen congruentie. Het politieke landschap is continue in beweging; lobbyisten, politici, ambtenaren beïnvloeden telkens het ervaren, voelen, denken en de overtuigingen van de leiders in de politiek. En hun eigen agenda natuurlijk ook. Macht, aanzien, in het voetlicht treden. Dat zijn, naast de intrinsieke wil om iets bij te dragen aan ons land, goede redenen om leider te willen zijn in de politiek.
 
Coronabeleid
Dan is er ineens Corona. Een wereldwijde pandemie met doden en nare zieken ten gevolge. Het kabinet wil goed beleid maken en uit laten voeren, maar dan zie je het getouwtrek vanaf de achtergrond. Druk op mensen maakt reactief. Dat zie je terug in het beleid. Geen mondkapjes, wel mondkapjes, geen vaccinatieplicht, toch wel een beetje. Lockdown in en uit.
 
Om een middellange of lang termijn visie uit te dragen, is congruentie essentieel. Ga jezelf maar na. Als je iets heel graag wilt, met alles in jezelf, dan ga je er voor. Hoe lang het ook duurt om dat te krijgen. Dan ben je congruent in je wens.
 
De politiek leiders lukt het niet om congruent te zijn. Dat zie je terug in het korte-termijn denken.
 
Terwijl heel Nederland zo’n beetje tegen de televisie schreeuwt dat er geld in de zorg moet, blijft men bezig met de korte termijn oplossingen.
Deze wijze van werken geeft een heel instabiel en ongeloofwaardig beeld. En dat is nu weer een van de redenen, denk ik, die maken dat er zoveel polarisatie is in Nederland. Als het Oudersysteem van ons land geen heldere visie laat zien, dan gaan we het zelf wel bedenken. Waar leiderschap en voldoende erkenning ontbreekt, is gedoe. In Nederland is gedoe.
Congruentie met TA
TA staat voor Transactionele Analyse. Dat is een sociale psychologie die veel gebruikt wordt om te begrijpen wat er zich werkelijk bij mezelf en anderen afspeelt. In mijn lijf, mijn gevoelens, mijn gedachten en mijn overtuigingen.
De uitgangspunten van TA zijn:
Ik ben OK, jij bent OK en wij zijn OK
Iedereen kan denkenVeranderen is mogelijk.

Het zijn drie korte zinnetjes die heel veel impact hebben als je ze leert uit te voeren. Het is nog niet zo makkelijk om iemand OK te houden, ook al moet je van hem thuiszitten, sluit hij je winkel of verplicht je om zo’n adembenemend kapje te dragen.

Als je LinkedIn of Facebook openslaat (nou ja, virtueel dan), zie je allemaal experts op het gebied van epidemiologie en virologie hun meningen ventileren over een heel complexe situatie. We hebben geen informatie en toch (misschien wel juist daarom) hebben we onze meningen klaar. Een en al Dramadriehoek! Zie het plaatje. De Dramadriehoek is een bekend concept uit TA.

TA filosofie en concepten hebben mij in de afgelopen jaren telkens weer geholpen om te begrijpen wat er in mijzelf gebeurt. Ik ging dan telkens op zoek naar informatie terwijl ik mijn ongemak, ongeduld en pijn verdraag. Dat laatste is het lastigste. Verdragen dat ik het niet weet, terwijl ik zoek naar informatie.

Het geeft me ook het besef dat het verstandig is om me niet te mengen in de discussies over Corona op social media. Omdat daar geen oplossingen te vinden zijn. Ik beperk me tot de zaken waar ik de meeste invloed op kan uitvoeren, namelijk wat ik zelf doe om een bijdrage te leveren aan het beëindigen van de pandemie. Ik hou me aan de regels, ook al vind ik ze soms onbegrijpelijk. Ik besef dat de pandemie iets is, waar we vanuit verbinding en samenwerking uit kunnen manoeuvreren. Niet door elkaar te bevechten.

Door zelf congruent te blijven in mijn acties, dus: acties die in lijn zijn met wat mijn lijf ervaart, wat ik voel, wat ik denk en die passen bij mijn overtuigingen, doe ik wat ik kan.
Ik train mensen die dat interessant vinden om diezelfde congruentie te vinden. Want dat helpt. Echt.

Nu nog de politieke leiders!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Klik_Hier_Voor_Meer_Informatie_Over_De_Online_Training_Succesvol_Werken_In_En_Aan_De_Organisatie-1024x322.jpg