Eric Berne (TA)

Eric Berne (Montreal, 10 mei 1910 – 15 juli 1970) was een Canadees psychiater en grondlegger van de transactionele analyse. Hij specialiseerde zich in groepstherapie en in sociale psychiatrie, en streefde ernaar mensen te genezen in plaats van vooruitgang te boeken in de behandeling.

Hij ontwikkelde zijn eigen theorie, waarover hij in 1958 voor het eerst publiceerde: Transactional Analysis, A New and Effective Method of Group Therapy. Hij is auteur van meerdere boeken, waarvan “Games People Play” het meest bekend werd.

Eric Berne werd geboren in 1910 als Eric Leonard Bernstein, als zoon van huisarts David Hiller Bernstein en Sarah Gordon Bernstein, een professioneel schrijfster en redactrice. Eric werd aangemoedigd om in de voetsporen van zijn vader te treden en ging geneeskunde studeren. Hij ontving een M.D. (Doctor of Medicine) en Ch.M. (Master of Surgery) van de McGill University Medical School in 1935. Vanwege de vraag naar psychiaters in het leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, diende dr. Eric Berne van 1943-1946 in het Amerikaanse leger, waar hij van luitenant tot majoor wordt bevorderd. Na deze diensttijd besloot Berne, inmiddels gescheiden, te verhuizen naar Carmel (Californië). Hij hervatte zijn psychoanalytische opleiding op het San Francisco Psychoanalytische Instituut.

Terug naar overzicht