TA en de taal van het lichaam

> Verdiepend werken met persoonlijke patronen
TA en de taal van het lichaam

Wil je ja zeggen tegen onderliggende behoeften? Herken je van binnen dat je nog iets te doen hebt in je persoonlijke ontwikkeling? Heb je de neiging terug te vallen in hardnekkige patronen en ben je bekend met de basis methodieken vanuit de TA? Blijf je patronen in je handelen, denken en voelen ervaren, die zich representeren in niet-verbale reacties van je lichaam? Patronen waarbij je denkt; ”ik heb er al veel mee gewerkt”, “ik blijf reageren op een manier die ik niet wil”, “ik kan het niet verwoorden wat ik ervaar” of “het lijkt wel of ik er geen invloed op heb”.

Wil je luisteren naar lichamelijke representaties om een verandering teweeg te brengen, die je meer ruimte en vrijheid geeft?

TA en de taal van het lichaam

De training persoonlijk werken met TA en de taal van het lichaam geeft je gelegenheid om te werken vanuit dieper liggende patronen. Lichamelijke signalen vragen naar een antwoord dat aansluit op dieperliggende behoeften. Impasses en blokkades opgeslagen in het lichaam kunnen worden doorbroken wanneer we anticiperen op signalen van het lichaam. Verandering van basale lichamelijke patronen ondersteunen je autonomie. Loslaten vanuit je lichaam brengt een nieuw houvast in je persoonlijke ontwikkeling.

Emoties en de taal van het lichaam

Emoties hebben hun oorsprong in de lichamelijke ervaring. Via de taal van het lichaam krijgen we signalen vanuit ons brein. Onze communicatie is voor 80% onbewust en loopt via ons zenuwstelsel. Ons lichaam gaat – of we dat nu willen of niet – zich afstemmen op de ander. Onze lichamelijke reacties zijn daarmee een respons op sociale interacties. De diepste lagen in ons zenuwstelsel zijn de neurologische circuits die al jaren geleden zijn aangelegd.

De lichamelijke indruk die door de betekenisvolle ander wordt achtergelaten, zorgt ervoor dat onze reacties in latere relaties worden aangestuurd. Ervaren we op jonge leeftijd veel stress, dan vertonen we als volwassenen vaak stress gerelateerde fight, flight of freeze reacties. Vanuit deze ervaring komt het kind tot een beoordeling van de realiteit.

Scriptpatronen en de taal van het lichaam

Patronen in wat we doen, wat we ervaren en wat we voelen, zijn patronen van het lichaam. Het lichaam vertelt een eigen verhaal … het liegt niet.

Middels de taal van het lichaam kunnen ‘jonge’ script patronen die het lichaam heeft opgeslagen worden begrepen en veranderd.

Lees meer

De training

Werkwijze

Tijdens de training zal  gewerkt worden met methodieken vanuit de TA zoals redecision, het “parent interview” en embodied coaching.

De taal van het lichaam zal als ‘rode draad’ worden toegepast om verdiepend te werken met persoonlijke patronen. Het protocol omvat de oorspronkelijke ervaringen die de basis vormen van het script. Het Kind ego toestand bewaard in het bijzonder psychomotorische patronen. Deze patronen worden aangestuurd vanuit ons brein. Neurologische basiskennis die ten grondslag ligt aan het werken met signalen vanuit ons lichaam wordt behandeld. Tijdens deze workshop wordt je uitgenodigd om middels  persoonlijke inbreng je zelfregulerende vermogen te verrijken. Er wordt experimenteel gewerkt om je autonomie te vergroten.  Persoonlijk werken met TA en de taal van het lichaam geeft ruimte in jezelf. Middels persoonlijke vragen zullen interventies afgestemd worden op dieperliggende behoeften. Met  loslaten vanuit het lichaam werken we aan een nieuw houvast.

Voor wie

Voor mensen die:

 • Zich realiseren dat ze van hun eigen kern afdwalen
 • Persoonlijk willen ontwikkelen vanuit ‘diepere’ lagen
 • Vastlopen in oude (script) patronen
 • Voorbij willen gaan aan blokkades en impasses
 • Willen luisteren naar wat hun lichaam vertelt.
 • Verdiepend willen werken met TA
 • Autonomie willen vergroten
 • Het zelfregulerende vermogen willen verrijken

Praktisch

Toelatingsvoorwaarden

Er zijn geen specifieke toelatingsvoorwaarden voor deelname aan de 2-daagse training persoonlijk werken; TA en de taal van het lichaam.

Enige voorkennis van de TA is een pré.

Ervaringen

 • Carme Almarza

  Verbinding met mijn lichaam en verbinding met bekende lichaamssensaties, die mij beklemmen in sommige situaties. Deze beleven en de rust terugvinden. Het is een bevrijding en ik wil er graag meer van weten. Het was een fijne en veilige ervaring, bedankt.

 • Ans Boelen

  Zorgvuldige en interessante ‘verdiepende’ training, waarbij enige kennis van TA prettig is. Mooie opbouw met veel warme en persoonlijke aandacht.

 • Lucille

  Fijne training. Weer heel anders dan de andere trainingen bij Plata. Ingang via het lichaam tot de geest was voor mij goed om te (her)ontdekken. Waardevol! Zowel Monique als de training staan als een rots.