Bert Hellinger (SW)

Bert Hellinger (1925-2020) Leimen, Duitsland. Geboren in een katholiek gezin. Hij stond aan de wieg van Systemisch Werk.

Aanvankelijk had Hellinger een andere missie in het leven. In aansluiting op de lagere school ging hij naar een seminarium van de Missionarissen van Mariannhill. Tijdens de oorlog moest hij als jonge soldaat naar het Westfront. Nadat hij uit krijgsgevangenschap was teruggekeerd, trad hij als broeder Suitbert bij de missieorde in. Hij werd in 1952 tot priester gewijd en vertrok een jaar later als missionaris naar de Zoeloes in Zuid-Afrika. Daar werkte hij zich op tot rector van het St. Francis College in Mariannhill. In dit gehucht (in de buurt van Durban) stond ook het eerste klooster van de orde, dat in 1882 door de Oostenrijkse Trappist Franz Pfanner was gesticht.
In 1968 keerde Hellinger terug naar Duitsland, waar hij in Würzburg een priesterseminarium mocht gaan leiden. Inmiddels was hij echter via een anglicaanse collega uit de VS in contact gekomen met groepsdynamische technieken. Hij begon zelf ook groepstrainingen te geven en ging in psychoanalyse. In 1971 besloot hij de missieorde te verlaten en zich in Wenen om te scholen tot psychoanalyticus. Hij trouwde al spoedig met Herta, een sociaal werkster.

Hellingers belangstelling voor klinische psychologie bleef niet beperkt tot de werken van Freud. Nadat hij een boek over de oerschreeuwtherapie van Arthur Janov had gelezen, ging hij enkele maanden naar de VS om er meer over te leren. De nieuwe lichaamsgerichte techniek leek hem een goede aanvulling op de psychoanalyse. Maar in Wenen dacht men daar anders over, waardoor Hellinger zijn opleiding niet kon voltooien.

Hij zette zijn ontdekkingstocht voort en maakte onder meer kennis met gestalttherapie, transactionele analyse, hypnotherapie, psychodrama en de gezinstherapie van Virginia Satir. In het begin van de jaren 1980 vestigde hij zich als therapeut in München, waar hij zijn eigen ideeën en methoden ontwikkelde. Voordat hij bij het grote publiek bekend werd, waren zijn cursussen al zeer geliefd.

In 1993 verscheen Zweierlei Glück, het eerste boek over de familieopstellingen van Bert Hellinger. Er verschenen 14 drukken en 13 vertalingen. Daar bleef het niet bij. Duitse boekhandels hebben tegenwoordig een aparte plank nodig om alle literatuur over Hellingers systemische opstellingen nog te kunnen bergen. Zelf heeft de meester meer dan veertig titels op zijn naam staan, die voor het merendeel uitgeschreven therapiesessies bevatten.

Terug naar overzicht