DE KRACHT VAN TAAL

Hoe ze in de Tweede Kamer uit de bocht vliegen

Heb jij ook weleens van die voorvallen, dat je in gesprek bent en dat je gesprekspartner jou verliest in de dialoog? Andersom kan natuurlijk net zo goed!

Het beruchte Kamerdebat van eerder deze week is natuurlijk een extreem voorbeeld van hoe communicatie volledig uit de bocht kan vliegen. Het bracht mij wel op het puntje van mijn stoel. Waar zo’n discussie al niet toe kan leiden wanneer communicatie zo uit de bocht vliegt…

Vanuit mijn fascinatie voor de kunst van communicatie werd ik in het schouwspel meegezogen. Binnen enkele minuten trof ik een spervuur aan beschuldigingen over en weer, zag ik hoe oude koeien uit de sloot werden gehaald en hoorde ik hoe uiteindelijk nog een dreigement werd gemaakt.

Al met al kwam er een flinke beladenheid in het spel. Zowel bij de Kamerleden als bij de directe en indirecte omstanders liepen de emoties op tot ongekende hoogtes. Die emoties werden onder meer opgeroepen doordat er metaforen in de discussie ingebouwd werden, die er al dan niet op gericht waren om emoties op te roepen.

Het gevolg was dat die hele discussie steeds verder van de kern af raakte en geen van de betrokkenen was tevreden over de afloop. En zo wordt precies het proces blootgelegd, dat aantoont waarom het een hele klus is om effectief te communiceren.

Om communicatie effectief te laten zijn, hebben we namelijk met enkele essentiële randvoorwaarden te maken:

  1. De keuze van de juiste woorden
  2. De juiste intonatie
  3. De juiste non-verbale taal
  4. Contact en verbinding

Los daarvan is het zeer ondersteunend wanneer je verder kennis hebt van:

  1. Psychologisch Spel
  2. Sub-persoonlijkheden
  3. Lagen (6 stuks) binnen communicatie
  4. Bewustzijn (Hier en Nu)

Dit kamerdebat voldeed aan geen van de voorwaarden en dan kan de boel heel anders uitpakken en escaleren.

Het was voor mij onmiddellijk duidelijk, dat niemand zich meer in het Hier en Nu bevond, maar dat er veel over Daar en Toen gesproken werd. Slechts in het Hier en Nu kunnen we elkaar vinden, het onderlinge contact opbouwen om vervolgens tot overeenkomsten te komen. Het Hier en Nu is in principe de basis van effectieve communicatie!

Op 16 december geef ik een Masterclass waarin dit gedachtengoed centraal staat. Het is één van de pijlers van de Functional Fluency, waar je in de Masterclass mee aan de slag gaat.

Ik kan maar met een beperkt aantal deelnemers werken, dus meld je hier meteen aan. Ik hoop je 16 december te zien! En heb je vragen of wil je kennismaken, mail mij dan. Ook als je met persoonlijke vragen zit: arno.debeer@platafoundation.nl