De Gommersen switch

Vorige week zag ik de aflevering van Jinek waarin Famke Louise van de hashtag #ikdoenietmeermee haar standpunt verdedigde. Ze kon niet goed verwoorden wat ze wilde zeggen en ze was niet bekend met alle feiten rondom Covid19 en was zo een beetje losgekomen van de realiteit in het hier en nu. Ze bleef rondjes draaien op dezelfde rotonde ‘dat de regering niet rekening houdt met de maatschappij en alleen maar met het virus’. En kon zo geen echt contact maken met de andere gasten aan tafel en ik denk eerlijk gezegd ook niet met de kijker.

Ze bleef haar enige waarheid herhalen en leek nauwelijks de andere gasten te horen. Noch bleek ze op de hoogte van de feiten rondom de vele maatregelen, die de regering inzet om de maatschappij te ondersteunen.

Wie kon haar aan tafel terughalen naar het hier en nu? Eva had enkele malen een klein succesje, maar steeds leek Famke Louise weer in haar eigen trance te verdwijnen. En toen ineens maakte Diederik Gommers een mooie switch: hij ging ineens over op een model uit de Functional Fluency: de Zorgende en Samenwerkende modus.

Door goed te luisteren en door haar met veel geduld alle aandacht te geven, verplaatste hij de discussie naar het onderliggende aandachtspunt waarmee Famke Louise naar Jinek was gekomen. Diederik zag het voor wat het was: een onderliggende roep om aandacht en bezorgdheid, en bewoog daarin vloeiend met haar mee én gaf haar daarin ook alle respect!

Zo wist Diederik de regie te nemen en kwam Famke Louise uit haar trance! Naar ik begrepen heb, is ze de volgende dag tot een nieuw inzicht gekomen en heeft ze de open uitnodiging van Diederik Gommers geaccepteerd om met hem in gesprek te gaan. Wat een prachtig en krachtig resultaat was dat!

De inhoud en het gevolg van wat er bij Jinek gebeurde, is natuurlijk mooi en belangrijk. Maar vanuit het proces en de achtergrond van de Functional Fluency is de werkwijze van Diederik Gommers nog veel interessanter! Ook in teams en organisaties zien we het regelmatig gebeuren. Dat uitgangspunten worden uitgedragen en verdedigd alsof de voortgang van de wereld ervan af hangt. En dat anderen daar op hun beurt een volledig contrair standpunt tegenover zetten. Een overleg is dan al snel een discussie en een discussie snel een ruzie. Vanuit de Zorgende en Samenwerkende modus kan zo’n proces worden gestopt en kunnen openingen worden gecreëerd om tot constructieve oplossingen te komen.

Wil je meer weten hoe dat werkt met de verschillende modi uit de Functional Fluency en hoe je die in kunt zetten om processen makkelijker te laten vloeien?Dan nodig ik je graag uit op mijn (online) thema-avond Functional Fluency model op donderdag 15 oktober. Er is een beperkt aantal plekken in de zaal op Covid19 afstand, maar je kunt ook online deelnemen!

Thema-avond: Werken met het Functional Fluency model
Datum: Donderdag 15 oktober 2020
Tijd: 18:30 uur – 20:30 uur

Ik hoop je dan te zien!

Met hartelijke groet,
Arno de Beer