Het glazen plafond creëren we onbewust deels zelf

Er wordt veel geschreven over vrouwelijk leiderschap en meer vrouwen aan de top. En over het glazen plafond. Dat thema roept veel reacties en meer dan eens weerstand op. Er is geen eenduidige oplossing. Wat we wel weten is dat veel organisaties bij lange na niet het streefgetal van 30% vrouwen in topposities behaalt.

Wat ik in mijn werk met vrouwen aan de top tegen ben gekomen en wat ik weet uit mijn eigen ervaring als leider in organisaties, is dat we dat plafond deels zelf creëren. Ook als we al onderdeel zijn van het managementteam of lid zijn van de boardroom. En dat heeft mijns inziens te maken met hoe we naar onszelf kijken en wat we ervaren als we (vaak) als enige vrouw, een mannenteam binnenstappen.

Je plek innemen
Hoe neem ik mijn plek in?” vroeg een deelneemster tijdens een trainingsdag. Haar vraag was zakelijk gerelateerd en het is een vraag die ik vaker ontmoet bij deelnemers.

Hoe doe je dat, je plek innemen?” Na onderzoek bleek dat dat voor haar ‘zichtbaar worden‘ betekende. Zichtbaar worden met al haar kwaliteiten, met al haar imperfecties, zichtbaar worden met alles erop en eraan. En in dit geval kwam er een extra uitdaging bij omdat ze haar plek wilde innemen tussen 2 mannen in een team. Wat ik dan nog wel eens tegenkom is het “Calimero” effect. We maken ons kleiner dan dat we werkelijk zijn. Vanuit bijvoorbeeld een oud script of oude overtuigingen, die vaak niet van jezelf zijn.

Volgens mij is zichtbaar worden vanuit authenticiteit een belangrijke stap in persoonlijk leiderschap. Daar zit een onbeschrijfelijke kracht in en het is kwetsbaar. Waarom? Omdat je het risico loopt afgewezen te worden door een ander. Dat is wat we vaak koste wat het kost proberen te vermijden. Waarbij we vergeten dat we in het terughouden van onszelf, we een groot deel van onszelf afwijzen. En dat het dan ook verdomd lastig wordt om je plek in te nemen. Want vanuit waar neem je dan je plek in?

Bovenstaande geldt voor zowel mannen als vrouwen. Waarom dan een masterclass specifiek voor vrouwen in leidinggevende posities of vrouwen die een leidinggevende positie ambiëren?

Vrouwen krijgen vaak een andere boodschap mee dan mannen in de opvoeding, over wat hoort en wat niet hoort. Noem het maar het ‘mores’, de ongeschreven wetten en regels die gelden in je gezin van herkomst. En onbewust nemen we die nog steeds mee in onze werkomgeving. We gaan onderzoeken hoe dat voor jou werkt en hoe jij autonoom je plek in kunt nemen, voorbij je oude script.

Door bewust te worden van hoe jij dat doet neem je de regie in eigen handen. En als jij echt je plek kunt gaan innemen zal dat effect hebben in je professionele leven.

De vrouw als leider binnen organisaties
Plata-trainer Chantal Poiesz geeft een 2-daagse training waarin deze en andere thema’s aan bod komen. Kijk hier voor meer informatie over de training.