Opstellingendag

> Een hele dag kennismaken met Systemisch Werk
Opstellingendag

Ieder mens maakt deel uit van systemen, zoals je familie of de organisatie waar je werkt.

Binnen zo’n familie- of een organisatiesysteem leef of werk je in verbondenheid met elkaar. Die verbondenheid kan bewust, maar ook onbewust worden ervaren. Je kunt je hierin vrij en verbonden voelen maar ook gevangen en verstrikt, waardoor je (onbewuste) belemmeringen ervaart.

Met de methodiek van het Systemisch Werk kunnen die verbindingen en verstrikkingen snel in beeld worden gebracht en kunnen belemmeringen worden opgeheven.

Ben je benieuwd hoe dat nu werkt, dat Systemische opstellingenwerk, zoals dat ook wel wordt genoemd en wat het jou zou kunnen brengen?

Im juni organiseert Plata 2 speciale Opstellingendagen Systemisch Werk

 • Heb je last van steeds maar weer herhalende patronen, die je niet gelukkig maken?
 • Loop je met enige regelmaat in oude valkuilen?
 • Of merk je dat het contact tussen jou en die ander altijd zo stroef verloopt?
 • Is er iets dat tussen jou en de ander instaat, maar weet je niet wat het is?
 • Of wil je juist beter in contact zijn met jezelf, vanuit je eigen plek, met die ander?

Als één van die vragen je bekend voorkomt, kom dan naar de algemene Opstellingendag Systemische Werk op zaterdag 4 juni!

Deze speciale dag zal begeleid worden door Anne Tetteroo en Dennis Vrooland. Het is ons verlangen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het Systemisch Werken.

En ben je coach, trainer of begeleider dan ben je welkom op maandag 27 juni (1-op-1-vormen)

Ben jij coach, trainer of begeleider? Dan is maandag 27 juni (1-op-1-werkvormen) een dag voor jou, want opstellingenwerk is een mooie toevoeging aan jouw toolbox.

Heb jij al een opleiding Systemisch Werk gedaan of al enigszins ervaring met Systemisch Werk? Wil je daarnaast graag alles even opfrissen en een dag oefenen, zodat je met meer vertrouwen en nieuwe mogelijkheden aan de slag kan met jouw cliënten om het onzichtbare zichtbaar te maken?

Schrijf je dan in voor maandag 27 juni. We werken van 10:00 tot 16:00 uur met diverse werkvormen, die gemakkelijk toe te passen zijn in de 1-op-1-begeleiding.

Waarom deze speciale Opstellingendagen?

In de afgelopen jaren is er steeds meer belangstelling ontstaan voor het Opstellingenwerk. Niet alleen van mensen met een concrete vraag om met een opstelling te onderzoeken. Maar ook van belangstellenden die willen kennismaken met de methode van het Systemisch Werk, of voor bezinning of persoonlijke ontwikkeling.

Systemisch Werk of familieopstelling is een methodiek die kan helpen antwoorden te vinden bij belangrijke vragen in het persoonlijk leven of binnen organisaties

Over Systemisch Werk

Ieder mens is soms ongewild, soms vrijwillig, soms gekozen, onderdeel van meerdere sociale systemen, elk met hun eigen zichtbare dan wel onzichtbare waarden en normen, overtuigingen, opvattingen en regels, behoeften, wensen en verlangens. Van jongs af aan kennen we al vele systemen. Voorbeelden hiervan zijn in de eerste plaats ons geboorte gezin, daarna familie, school, sportclub en de kerk. En nog later de teams en organisaties waar iemand deel van uit maakt. De regels en wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld.

De relatie tussen mensen wordt beïnvloed door een aantal zogenaamde Systemische wetmatigheden. Een soort natuurwetten, die binnen elke relatie en in elk systeem aanwezig zijn. Deze wetten spelen veelal op onbewust niveau.

Er zijn een 3 Systemische wetmatigheden:

 1. Binding – Iedereen binnen het systeem heeft evenveel recht op een plek en hoort erbij
 2. Ordening – Iedereen op de juiste plek in het systeem (op basis van oud/jong)
 3. Balans – Er dient een evenwicht te zijn tussen geven en nemen

Wanneer aan één van deze wetmatigheden niet wordt voldaan kan een systeem niet optimaal functioneren. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een systemische oorzaak hebben.

Systemisch Werk is niet alleen toepasbaar voor ons persoonlijke leven. Het kan voor allerlei systemen benut worden zoals voor de familie-, partner- en vriendenrelatie, voor samenwerkingsrelaties en elke andere relatie/systeem waarin we in ons leven en werken mee te maken hebben.

Systemisch kijken en werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek binnen elk van die systemen en relaties. Het leert je waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw in bepaald gedrag vervalt dat je belemmert in je groei en ontwikkeling.

Systemisch kijken en werken kan leiden tot meer acceptatie en biedt ook een toegangspoort tot oplossingen. In opstellingen kunnen patroneren zichtbaar worden, die inzicht geven, waardoor je nieuwe opties en mogelijkheden ontdekt en betere keuzes kunt leren maken.

Hoe kan ik deelnemen aan opstellingendagen?

Je kunt tijdens de Opstellingendagen op meerdere manieren ervaren hoe het Systemische Opstellingenwerk (voor familie- en organisatieopstellingen) werkt:

 • Allereerst krijg je inzicht in theorie en achtergronden
 • Je kunt als toeschouwer zien hoe een Systemische opstelling werkt en wat het resultaat ervan kan zijn
 • Je kunt ook als ‘representant’ gevraagd worden aan een opstellingen van een andere cursist
 • Heb je een persoonlijk thema, dan kun je vragen om dat in een opstelling in te brengen en uit te werken (het aantal opstellingen is wel beperkt).

Wat levert deze dag mij op?

Uit ervaringen van deelnemers aan eerdere opstellingendagen weten wij dat het veel inspiratie, herkenning en inzichten oplevert.

 • Je hebt kennisgenomen van de 3 basiswetten van Systemisch Werk
 • Je hebt een eerste of hernieuwde ervaring opgedaan met Systemisch Werk
 • Je hebt nieuwe inzichten opgedaan als het gaat om je eigen plek ten opzichte van anderen
 • Je hebt verbinding met jezelf en anderen ervaren
 • Je bent onderdeel geweest van een opstelling in verschillende rollen
 • Je bent met nieuwe vragen de deur uit gegaan

Praktisch

 • Zaterdag 4 juni 2022 of maandag 27 juni 2022 (1-op-1-vormen)
 • Van 10:00 uur tot 16:00 uur
 • Inloop vanaf 9:30 uur
 • Tussen de middag wordt een lunch aangeboden (13:00 – 14:00 uur)
 • Wil je graag een vraag inbrengen tijdens deze dag? Een verzoek daartoe kun je al eerder doen.

Maak dit dan even kenbaar bij Anne of Dennis.

Prijs voor deze complete Opstellingendag is €155,-

We zien je graag! Heb je een vraag mail (dennis.vrooland@platafoundation.nl of anne.tetteroo@platafoundation.nl) of bel (071 52 34 844)ons dan!

Dennis en Anne