Vakantiestress

Tips voor een ontspannen start van de vakantie

Hoe ontspannen ben jij eigenlijk als je op vakantie gaat? Ken je het fenomeen: vakantiestress?

Ik hoor in de organisaties waar ik aan werk vaak dat collega’s die op vakantie gaan veel stress ervaren voordat de vakantie echt begint. Die vakantiestress kan je vakantie goed verpesten!

Dát vakantiestress veel voorkomt, is niet zo gek. Volg mij maar even in deze gedachten:

Vaak plan je je vakantie al lang van tevoren en leef je er naartoe. Je bereidt de vakantie voor, door alles wat mee mag of moet te organiseren. Lijstjes maken, oppas voor de dieren wanneer van toepassing, wie verzorgt de plantjes, zorgen dat het lijkt alsof er altijd iemand thuis is of iemand die 24/7 op het huis past enzovoort, enzovoort… een boel geregel!

Dan spreek ik nog niet eens over het werk. Voordat je eindelijk op vakantie kunt, is het belangrijk om je werk over te dragen aan iemand die waarneemt. Je werkt vast vooruit om te zorgen dat je ‘zorgeloos’ op vakantie kunt. Je stelt je afwezigheid assistent in. Met een snel kloppend hart en het gevoel dat je nog zoveel moet doen sluit je de deur van je kantoor.

Je hebt gepland om in één nacht door te rijden naar je vakantiebestemming, of je gaat lekker ontspannen met het vliegtuig.

Rijen dik voor de incheckbalie. Je had tijd genoeg gepland voor het inchecken en toch gaan de minuten voorbij zonder dat je vooruit mag. En dan hollen naar de gate. Net op tijd zit je op je stoel in een veel te vol vliegtuig.

Voel je je al ontspannen en op vakantie?
Als ik dit vertaal naar Transactionele Analyse (TA), dan zou het zomaar kunnen zijn dat je oude overtuigingen, de zogenaamde SCRIPTbesluiten, naar boven komen op dit soort momenten. Je schiet in het bijbehorende gedrag zoals gedrag dat hoort bij de zogenaamde Drivers ‘Schiet op’, ‘Doe een ander een plezier’, ‘Wees perfect’, ‘Doe je best’ of ‘Wees sterk’. Je bent bezig om oude overtuigingen te bevestigen. Dat draagt bij aan gevoelens van overmatige stress en niet aan ontspanning.

En dan is het zover: VAKANTIE!

Herken je dit? Je zit lekker in je luie stoel op je bestemming. Misschien wel met zo’n geweldige mocktail of cocktail in je hand. Boek erbij. Zonnetje op je hoofd.
Voel je de knoop in je buik nog? Dat gejaagde gevoel dat je herkent van drukke momenten? Dat je zo’n beetje de hele eerste week van je vakantie nodig hebt om werkelijk te ontspannen?  Dat je dat gevoel van ontspanning maar moeilijk kunt vinden? Áls het je al lukt!

De stress van de voorbereidingen, de druk om met een lege agenda op vakantie te kunnen… dat allemaal eiste zijn tol en je bent kapot, stuk en gestrest!

Zo ga je niet herstellen en draagt de vakantie niet bij aan een ontspannen gevoel. Dat kan anders!
Ik geef je praktische tips om de vakantie met zo weinig mogelijk stressgevoel in te gaan:

4 tips voor een vakantiestress-vrije vakantiestart

1. Start het Project ‘regel je vakantie!’
Je boekt vaak je vakantie al lang van tevoren. Dat betekent dat je meestal al vroeg weet wanneer je op vakantie gaat. Wanneer je je vakantie plant, plan dan ook de weg naar je vakantie toe. Dat geldt voor je logistiek: inpakken, wat gaat er mee, wat moet er geregeld worden, enzovoorts. Beschouw je vakantie als een project.

Een project plan je altijd fatsoenlijk en tussentijds kijk je telkens of je op de goede weg bent. Dat kun je het beste zo doen:

  • Schrijf op wat je allemaal georganiseerd moet hebben voor je op vakantie kunt. Denk aan paspoorten vernieuwen, visa, inentingen, coronabewijzen enzovoort.
  • Schrijf op wat je allemaal mee wilt hebben op vakantie.
  • Wanneer je zo hebt bepaald wat je allemaal moet doen, ben je klaar voor de volgende stap:
  • Geef in je agenda aan wanneer je acties oppakt en wanneer je wat geregeld/voor elkaar wilt hebben.
  • En… doe wat je met jezelf hebt afgesproken! Je plant dus in de tijd je acties. Klinkt overdreven? Wellicht. Maar het geeft je rust en een ontspannen hoofd!

2. Start het project: ‘afbouwen werk!’
Ook hier geldt: je weet al lang dat je op vakantie gaat. Organiseer op je werk dat je tijdig je werk overdraagt, reserveer tijd in je agenda om vooruit te werken als dat nodig is, bespreek de opties om zo stress-arm mogelijk toe te werken naar de vakantie.

3. Zet je ‘vakantie-mindset’ aan! 
Ja, zet dat maar aan. Dat knopje daar ja! ‘Klik’ en hop! En begin daar al mee direct nadat je je vakantie hebt geboekt, want wat is er nu fijner dan voorpret? Voorpret is de helft van het plezier, dus hang een foto van je vakantiebestemming op de koelkast, heb het er met elkaar over en bedenk alvast wat je mogelijk allemaal kunt doen op je bestemming. Geniet met elkaar van de vakantieplannen en kom alvast in de stemming. En als je er alvast van kunt dromen, dan heb je je vakantie mindset gevonden. Maar nog niet helemaal…

4. Zorg voor voldoende ontspanning
Een open deur hè? Maar toch niet helemaal. Zo simpel als het klinkt, zo lastig blijkt het soms te zijn. Wanneer je vol stress de vakantie in gaat… hoe denk je dat je vakantie dan zal gaan? Ik ken zó veel verhalen van mensen die opgebrand en vol fysieke klachten de vakantie doorworstelen… je lijf krijgt eindelijk ruimte voor het voelen van de stress. En dat gebeurt dan ook.

Zorg dus dat je je voldoende ontspannen voorbereid op je vakantie. Hoe? Daar heb ik vanuit Transactionele Analyse diepwerkende en krachtige handvatten voor. Die helpen je om ontspanning te vinden door de oorzaken van je stress te onderzoeken. De krachtige middelen uit TA helpen je vervolgens om je ontspannen te voelen en echt te genieten van de vakantie.

 
Patrick Odendaal