Van uitsluiten naar insluiten

Een paar weken geleden had ik een coachingsgesprek met man die vertelde dat hij regelmatig in conflict kwam met andere mensen. Aan de hand van twee filmpjes neem ik je mee in het verhaal en de Transitiecirkel.

In het onderstaande filmpje neem ik je – op hoofdlijnen – mee in dat gesprek. Het filmpje is volgens mij voor heel veel mensen herkenbaar.

 “De weerstand of het conflict die je soms tegen kunt komen, is een stem die nog niet gehoord is”.

Weet je?
Mensen willen vaak niet meer opnieuw geraakt of gekwetst worden. We gaan op die momenten eerder uit contact dan in de verbinding. We gooien dan alle luiken dicht of gaan achter onze zelf gebouwde dikke muren zitten. En zo stopt ergens het uitreiken, begint het inhouden of vermijden.

Soms maken we dingen mee in ons leven die ons op een diepe laag pijn gedaan of gekwetst hebben. Onbewust zoeken mensen naar manieren om zichzelf staande te kunnen houden. Zo ontstaan gedragspatronen.

De transitiecirkel biedt ons daarvoor een prachtige ingang. In het tweede filmpje wil ik je iets meer over de transitiecirkel vertellen. 

Weet dat elk contact, elke relatie of verbinding vroeg of laat weer tot een einde komt!

Elk nieuw contact begint met “Welkom heten”. Ook als je geconfronteerd wordt met het “anders zijn en denken”. Polarisatie, Uitsluiten en Conflicten zijn van alle tijden. Toch lijkt het tegenwoordig steeds vaker te gaan over “Ben je voor of tegen”.

Realiseer je dat je nooit weet wat er bij de ander speelt. En weet dat het gedrag van die ander, in het hier en nu, slechts een uitingsvorm is van iets wat diep van binnen leeft. Vaak stopt het daar en gaan we uit verbinding. Zo gaan we ons zelf, onbewust, isoleren door te onthechten en vermijden.

Van uitsluiten naar insluiten.

Momenteel ben ik bezig met het ontwikkelen van een training waarin de Transitiecirkel een prominente plek krijgt.

Wil je daar meer over weten?
Stuur me dan een mailtje (dennis.vrooland@platafoundation.nl)

Samen met Anne Tetteroo geef ik de Practitioner NLP | TA | Systemisch Werk in november 2021.

Ik wens je een goede vakantie toe.
Dennis Vrooland