Kantoorhonger: weer-aan-het-werk-stress

Just another day at the office. Hoe lang zal het nog duren voordat we dit weer kunnen zeggen? En willen we dat dan nog? Thuiswerken, het was lastig in het begin met ook de kinderen erbij. Maar ook met veel voordelen. Toch heb ik niemand gesproken die 100% thuis ideaal vindt.

Ook ik heb me bij tijden echt belabberd gevoeld en had de nodige donkere dagen. In mijn vak draait het om het (vaak intense) contact met mensen. Als dat weggenomen wordt, wat blijft er dan nog over? Ik ben mezelf daarin toch weer tegengekomen en hoor het ook om me heen. Wie ben ik eigenlijk, waar sta ik voor, wat houdt mij nou overeind?

De mens is een contactwezen. We relateren ons graag aan anderen, hebben dat ook nodig als spiegel. Het verklaart het succes van Facebook, Instagram en andere social media. En er is ook behoefte aan contact op een intiemer niveau. We willen weer vrienden huggen, knuffelen met familie, hebben ‘huidhonger’.

In mijn thuiswerkcocon kan ik in korte tijd veel werk verzetten. Ik kan best prima coachen via Zoom. En toch mis ik daarin ontzettend om in het nabije contact te kunnen werken. Niet alleen omdat afstandcoaching zo zijn beperkingen heeft, maar ook omdat ik het, heel egoïstisch misschien, zelf zoveel prettiger vind om met elkaar in dezelfde ruimte aan de slag te kunnen zijn.
Gelukkig zijn we bij Plata weer ‘open’ en kan er, binnen de Covid19 normen, weer met kleine groepen gewerkt worden.

Bij de koffiemachine (op gepaste afstand) een fijn gesprek, je verhaal vertellen, je zorgen uiten, focus delen, het is belangrijk voor het werkproces en voor het resultaat van datgene waar je met elkaar aan werkt. ‘Contract gaat voor contract’ zo zeggen we dat in trainersidioom; je moet eerst de golflengte afstemmen voordat je werkelijk naar elkaar kunt luisteren.

Als teamleider of professional met eigen verantwoordelijkheden kun je thuis veel voorbereiden en met Zoom kun je veel afstemmen met elkaar. Maar minder makkelijk is het om behoeften en stress-signalen op te pakken, stemming en behoeftes te peilen en om anderen te enthousiasmeren.

En de grootste behoefte die de meeste mensen delen is om simpelweg in elkaars nabijheid te kunnen zijn en werkelijk contact te hebben; laat ik het ‘kantoorhonger’ noemen.
En kantoorhonger is er meer dan ooit, niet alleen omdat we dat contact in nabijheid zo gemist hebben, maar ook omdat er nog veel onzekerheid wordt ervaren.
Die onzekerheid heerst bij veel collega’s en teamleden en misschien ook wel bij jou:

• hoe maak ik weer opnieuw contact met collega’s en het team?
• hoe krijg ik de onderlinge verstandhoudingen weer geborgd?
• hoe houd ik, deels op afstand, de regie?
• is er in al die wisselende dynamieken nog plek voor mijn eigen behoeftes?
• wat kan ik nog wel van collega’s of teamleden verwachten en wat juist niet?

Vragen waar je zomaar mee te maken kunt krijgen. Als je er over wilt sparren, aarzel dan niet om contact op te nemen. We maken met alle plezier een afspraak.