Dennis’ vakantieblog

Vandaag kreeg ik een appje van Daphne (mijn vrouw), ze schreef:

“Ik heb zo zin in vakantie met jou.”

Nou ik kan je vertellen, dat deed wel iets met mijn stemming en fysiologie. Ik werd daar heel erg blij van. Laat de vakantie nu maar komen!

Voordat ik op vakantie ga, wil ik nog een aantal dingen met je delen in deze Vakantie-blog.

Vakantie is voor velen vooral een moment om tot rust te komen, de boel even de boel te laten. Een periode om even te ontsnappen uit de dagelijks bezigheden van bijvoorbeeld je werk. Samen genieten, ontspannen en op adem komen. Natuurlijk is dat voor mij ook zo!

Naast het onthaasten, probeer ik tijdens de vakantie ook altijd even een momentje van reflecteren in te bouwen. Het grote voordeel is dat je het overal kan doen. In je luie strandstoel, in het bos, op een terrasje met een glas wijn of waar je maar wilt. Is dat herkenbaar voor jou? Doe je dat weleens?

Ik stel mijzelf de volgende vragen:

 • Waar sta ik nu?
 • Waar kom ik vandaan?
 • Wat heb ik ervaren in de afgelopen tijd?
 • Wat is er allemaal gebeurd in de afgelopen tijd?
 • Wat deed dat met mij?
 • Wat zou ik anders willen?
 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Zit ik nog op het pad van mijn persoonlijke missie/passie?
 • Heb ik nieuwe keuzes te maken?

Het reflecteren helpt in een stuk bewustwording, doe ik nog wat ik het liefste doe! Met andere woorden, doe ik nog steeds dat waarvan ik diep van binnen weet: ‘Dat heb ik te doen! Het leven van mijn droom…

Als kind droomde ik ervan om directeur te worden van een dierentuin. Een tuin met prachtige verblijven, met dieren in alle soorten en maten. Ieder had iets unieks, met hier en daar een schoonheidsfoutje, krasje of litteken. Het zou ze aan niets ontbreken. Ik zou er alles aan doen om ze volledig tot hun recht te laten komen. Als ik anderen daar dan ook nog van kan laten meegenieten?!

 Denk eens terug aan jouw kinderjaren, de periode ergens tussen je 8e en je 12e levensjaar:

 • Weet jij nog waar je interesses lagen?
 • Waar je blij van werd?
 • Je door gefascineerd was?
 • Waarvan je zei “later als ik groot ben dan…”.

Onlangs kwam ik een filmpje tegen op internet en deze wil ik graag met je delen. Het heeft mij geïnspireerd en neem het mee in het reflecteren tijdens de vakantie!

 • Zou jij de telefoon opgepakt hebben?
 • Wat is er van jou dromen terecht gekomen?
 • Van je ambities die je had als kind?

Bij het zien van het filmpje dacht ik, dat is best confronterend! Want is het niet zo dat ons hele leven soms aan elkaar hangt van gebeurtenissen en keuzes? Leeft het leven ons? Of kiezen wij het leven dat jij en ik willen leven? Het meest dichtbij onze dromen, wensen en verlangens?

In mijn droom ging het over zorgen voor dieren met een schoonheidsfoutje, krasje of litteken. In de werkelijkheid gaat het over zorgen voor de ander. Een thema waarin ik de afgelopen maanden als mens en trainer zo mijn persoonlijke dingen in tegen ben gekomen.

De grootste les die ik geleerd heb is: “Stop met het geven van al je energie aan mensen die je er niets voor terug geven”. Een pijnlijke les, mensen loslaten doe ik niet zomaar even. En toch, heeft het mij geholpen dichter bij mijn droom te komen. Het zorgen voor de ander heeft plaats gemaakt voor “Beschikbaar zijn, vanuit deelnemen” en “Ik hoef niets op te lossen voor de ander, slechts de ander zijn of haar proces te gunnen”. Dat heeft mij ruimte en vrijheid gegeven.

Deze les neem ik met mij mee, ook als ik op vakantie ga! Ik ga er nog eens lekker op reflecteren.
Wat neem jij mee van de afgelopen periode?
Durf jij het aan om een experiment aan te gaan met jezelf?
Reflecteren kun je leren!

Ben benieuwd naar jou reflecties!
Voel je vrij om ze te delen.

Voor nu wens ik je een hele fijne vakantie,

Dennis Vrooland
Senior trainer en Coach
Plata Opleidingen