Invoegen, niet botsen en in je eigen baan blijven!?

Een blog uit het dagelijkse leven, over dingen die mij boeien en intrigeren. Maar altijd met een persoonlijk tintje.

Afbeelding_Invoegen_Niet_Botsen_En_In_Je_Eigen_Baan_Blijven

Wat een dag was het vandaag zeg! 

Ik stap in mijn auto, start de motor en rijd de parkeergarage van de Hoogvliet uit. Over een dik uur ben ik, als alles meezit, weer thuis. Al rijdend, laat ik Leiden achter mij, ga ik op in de massa automobilisten die allemaal onderweg zijn naar Ergens. Ik ga mee in de grote beweging. Invoegen, niet botsen en in je eigen baan blijven.

Boeiend om er zo naar te kijken, wij zijn allemaal onderweg. EN achter elke automobilist een verhaal schuilt. Links, rechts, voor en achter mij, allemaal rijdende verhalen. Ik fantaseer wat over de mensen die ik tegenkom in het verkeer. Voor ik het weet zit ik alweer op de N-weg richting de A12. Zo maak ik autorijden voor mijzelf een stukje leuker.

Afbeelding_Invoegen_Niet_Botsen_En_In_Je_Eigen_Baan_Blijven

Een andere bijkomstigheid is dat ik meestal alleen in de auto zit en dus alle tijd heb om naar mijn eigen gedachten te luisteren. Het is dus ook een momentje van reflecteren en ordenen. Zeker lekker na een intensieve trainingsdag (Als coach en trainer volg ik regelmatig een verdiepende opleiding). Alsof het proces van bewustwording, ook altijd weer een innerlijke storm op doet waaien, de boel weer even flink op gestoft  wordt met een bedoeling. Alsof het nooit helemaal klaar is met “ontwikkelen”. Aan de andere kant weet ik ook dat het tot waardevolle inzichten kan leiden. En dat het mij verder helpt in de rollen die ik mag vervullen.

Wat heb ik mijzelf, in de ogen van de ander, ook weer zo ontmoet.

Ik moet denken aan het volgende gedicht:

Afbeelding_Invoegen_Niet_Botsen_En_In_Je_Eigen_Baan_Blijven

Al turend in het donker, naar de achterlichten van mijn voorganger, zeg ik tegen mijzelf “Dennis, het is oké”. Wij zijn onderweg! Voel je vrij, vind je eigen vorm, wees beschikbaar maar stop met het geven van energie aan mensen van wie je niets terugkrijgt (opgehaalde inzichten tijdens de opleiding). De herberg, een plaats van ontmoeting, mens-zijn! Even bijkomen van de storm, luisteren naar elkaars verhalen.

Massa, dat woord haakt nog een beetje bij mij, invoegenniet botsen en in je eigen baan blijven *. Voor mij gaat het over autonomie, verbinding, ik en de ander, mijn eigen plek innemen en zichtbaar zijn. Thema’s waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben. Zowel op persoonlijk- als professioneel vlak.

Hoe voeg jij je in de groep? Wat kom je daarin tegen? Bots je weleens met collega’s? Heb je weleens het gevoel dat je iets doet wat niet bij jouw hoort?

Daar zou ik graag eens een blik op willen werpen. Voor nu mijn blik weer op de weg. Bijna thuis. Ik rijd de straat in waar ons huis staat. Parkeer de auto en klop op de deur. Schat hoe was je dag? Kus de kinderen welterusten. Voor vandaag is het genoeg! Tot morgen.

PS: Als Coach en Trainer bij Plata Opleidingen ben ik beschikbaar om eens met je mee te denken/onderzoeken. Soms is het goed om je verhaal eens aan iemand anders te vertellen. Iemand die weet hoe het is om in een innerlijke storm te verkeren. Juist als je het zelf niet meer weet! Dit geldt ook voor teams en/of organisaties.

Neem eens contact op via: Dennis@platafoundation.nl

*Maarten Kouwenhoven (internationaal erkend opleider Transactionele analyse) benoemt deze principes als wetmatigheden voor de grote Massa, waarin je anoniem bent en blijft als je je er aan houdt. Voor groepen en systemen waarin je niet anoniem bent gelden andere wetmatigheden (zie wetmatigheden/ordeningen systemisch werk). Maarten gaf de opleiding Transactionele Analyse in de praktijk, die ik onlangs volgde als deelnemer. Ik kan deze opleiding van harte bij je aanbevelen. Het zal je een duurzame toekomstbestendige persoonlijke en/of professionele ontwikkeling/verandering opleveren.