Ontmoeting en Spiegeling

Afgelopen Zaterdag was ik als assistent trainer aanwezig (bij de Practitioner NLP/TA en Systemisch werk) bij Plata Opleidingen Leiden.

“Zelf heb ik deze opleiding een aantal jaren geleden ook gevolgd. Het heeft mij veel gebracht, elke dag pluk ik daar de vruchten nog van. Het was het begin van mijn persoonlijke ontwikkeling als Mens, Coach en Trainer en Collega”.

Onderstaande verhaal wil ik graag met je delen.

Slenterend door de stad Leiden, met haar mooie huizen, grachten en straten, hoorden wij (mijn collega Koert en ik) ineens een doffe klap, alsof er iets tegen een raam aan vloog. Even verderop lag een vogel op de grond, dichterbij gekomen zagen wij dat het een specht was. Zijn vleugels uitgespreid en het kopje hing er wat verloren bij. Compleet gedesoriënteerd lag hij daar. Toen ik hem oppakte leek het even alsof hij mij verbaasd aan keek en er iets van contact was. Een snelle observatie liet mij zien dat er geen ernstig uitwendig letsel was. Gelukkig! Al wandelend liep ik door met deze specht in mijn hand.

Wij besloten hem een plekje te geven in het park, in een boom. Hier kon hij verder op adem komen, wij namen afscheid, keken nog een paar keer achterom en vervolgden onze weg.

Mooi verhaal toch?

Eigenlijk best een gekke plek voor een specht. Wat had hij hier te zoeken? Een specht is immers geboren om in bomen te leven. Met zijn scherpe nagels klemt hij zich vast aan de stam van een boom alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Met zijn puntige snavel peutert hij kleine insecten tussen het schors vandaan. Om op andere momenten er rustig en ritmisch op los te hakken. Zijn gezin brengt hij groot in de geborgenheid van een uitgehakte holte, verstopt in een boom.

Ik had deze specht hier, in de straten van Leiden, niet verwacht! En in een split second vroeg ik mij af wat de ontmoeting met deze specht mij te vertellen had.

Mijn zoektocht op het internet leverde mij onderstaande karakter beschrijving van de specht op. Het is voor mij “spot on”.

Karakter van de Specht:
Balans, rendement, bescherming, initiatief, aandacht, profetie, luisteren, mogelijkheden, communicatie, oordeel, vastberadenheid

Hij kan goed luisteren en is zeer empathisch en begripvol. Hij kan hierdoor een goede steunbron zijn voor iemand in moeilijke tijden. De Specht is een goede ouder, vriend en partner. Hij is zuinig, vindingrijk en georganiseerd.

Wijsheid van de Specht:

  • De Specht leert ons om terug te keren naar onze roots
  • Hij gebruikt zijn wijsheid om zich tegen vijanden te beschermen
  • Hij leert ons om onze ideeën en passies te ontwikkelen
  • Hij moedigt ons aan om creatief te zijn en nieuwe manieren te vinden om te communiceren

Het stukje over de specht doet mij beseffen in welke fase van mijn leven ik nu zit. Al voel ik mij nog steeds een jonge hond de tijd heeft zeker niet stil gestaan. Als mens ben ik gegroeid, heb ik dingen over mijzelf ontdekt en geleerd. Heb ik inzichten verworven die mij helpen in mijn rol als partner, vader of vriend. Heb ik meer zicht gekregen op mijn kwaliteiten als trainer/coach, begeleider en collega. Ben ik meer en meer in staat, vanuit contact, mijzelf te verbinden met de ander. In de wetenschap dat hoe verschillend mensen ook kunnen zijn, iedereen oké is!

Alsof ik in een nieuw seizoen ben aangekomen, het seizoen van snoeien, tot Bloei komen en vrucht dragen. Een seizoen van reflecteren en keuzes maken. Het ontdekken van nieuwe mogelijkheden en krijgen van kansen. Maar ook het zoeken naar een nieuwe balans in persoonlijke- en professionele zin. Ik ontdek steeds meer en meer dat ik mijn eigen plek mag innemen en van daaruit mijn eigen pad mag bewandelen. Puzzelstukjes vallen op zijn plek, hard werken werpt zijn vruchten af, ik voel mij Gezegend, Gezien en Gehoord!

EN tussendoor geniet ik met volle teugen!
Dat deze ontmoeting met de specht, dit moment van spiegeling bracht. Ik vind het bijzonder genoeg om het met je te delen. Met alles wat ik nu weet over het karakter van de specht hoop ik van harte dat hij op adem gekomen is en dat het goed met hem gaat. Misschien kom jij hem morgen wel tegen? En heeft hij jou ook iets te vertellen! Er zijn aspecten uit het karakter van de specht die mij tot nadenken hebben gezet.

Maak eens contact met de natuur! Gebruik al je zintuigen en sta open voor dat wat je toevalt in die ontmoeting en spiegeling.

Meer weten over bijvoorbeeld de Practitioner Opleiding? Wat het jou kan bieden op gebied van Persoonlijke ontwikkeling en Bewustwording? Neem eens contact op voor meer info. Binnenkort volgen nieuwe data voor NLP in een notendop avonden, die ik in de regio Zwolle verzorg.

Dennis Vrooland