Een kreeft vermijdt niet

Mensen zijn geneigd stress te vermijden. En veranderprocessen in organisaties en teams leiden juist tot stress. Of het nu angst voor het nieuwe is, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling naar een nieuwe werk cultuur of de spanning die ontstaat bij de aanstelling van een nieuwe leidinggevende.

We zijn van nature geneigd om in onze ‘schelp’ te blijven, in plaats van ons te bevrijden van een schelp die te krap is geworden en ons te beseffen: ‘we moeten eruit om verder te kunnen.’ Een kreeft hoeft niet naar de dokter voor een tranquilizer om de stress of spanning te handelen: voor een kreeft is stress de uitgelezen stimulans om te groeien. Een kreeft vermijdt niet. Zie het bijgaande fimpje van Rabbi Twerski dat inzicht geeft over stress.

Hoe kunnen we opgelopen spanningen vertalen naar groei? Wat gebeurt er als we de spanningen leren zien als een nieuw startpunt, wat hebben we nodig om ons te ontdoen van ons ‘omhulsel’? En wat zou een nieuwe en ruimere schep ons opleveren?

Het loswrikken en loskomen van onze schelp is een spannende ervaring. En spannend ook om te delen wat je daarbij werkelijk beleeft. Om daarbij met elkaar boven tafel te krijgen waar de angels zitten en onder ogen te zien wanneer het tijd is voor verandering. En om onder woorden te durven brengen wat je eigenlijk allang weet!

Rabbi dr. Abraham Twerski  Speaking about responding to stress