Systemisch Werk | Opstellingen

De bewustwordingsmethode van het Systemisch Werk (werken met een zogenaamde familieopstelling of met een organisatieopstelling) heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen een systeem (familie of organisatie) zichtbaar en hanteerbaar te maken. Ieder mens maakt deel uit van systemen. Met de methodiek van het Systemisch Werk kunnen die systemen snel in beeld worden gebracht. Een familie of een organisatie is een systeem van mensen die, hoewel vaak onbewust, in verbondenheid met elkaar leven of werken. Mensen kunnen zich hierin vrij en verbonden voelen maar ook gevangen en verstrikt.  

Systemisch Werk | Opstellingen analyseert de posities die mensen in een systeem innemen en maakt veranderingen daarbinnen mogelijk. De regels en wetten in dergelijke systemen zijn vaak ingewikkeld. Het wordt steeds duidelijker dat veel organisatorische en persoonlijke problemen een systemische oorzaak hebben. Ieder mens in een systeem heeft een plek. Soms lijkt de ingenomen plek niet de juiste te zijn.  

Basiswetten in Systemisch Werk


In het Systemisch Opstellingenwerk worden een drietal basiswetten onderscheiden

  • dat iedereen de goede plek inneemt binnen het systeem, die wordt bepaald door een rangorde, een positie ten opzichte van andere plekken in het systeem 
  • dat er een balans is tussen geven en nemen 
  • dat iedereen recht heeft op een plek binnen het systeem, het recht om erbij te horen 

Zodra één van deze drie basiswetten geweld wordt aangedaan, ontstaat er een blokkade in de energiestroom (‘verstoringen’ in het Systemisch Opstellingenwerk). Die verstoringen kunnen er toe leiden dat mensen zich buitengesloten gaan voelen, of dat er ruzies ontstaan of zelfs ogenschijnlijk onverklaarbare lichamelijke klachten. In organisaties kunnen mensen gaan disfunctioneren of kan zelfs het hele communicatieproces binnen een afdeling vastlopen. Systemisch Werk brengt die verstoringen snel aan het licht.

De systemische opstelling


Representanten in het Systemisch Opstellingenwerk
In een Systemisch Werk opstelling worden door een cliënt of deelnemer representanten (stand-ins) voor zichzelf en voor andere personen uit het systeem (familie, team of organisatie) in de ruimte geplaatst. Dat gebeurt binnen het Systemisch Opstellingenwerk op intuïtieve wijze zodat als het ware het innerlijk beeld dat de deelnemer heeft over het systeem in een ‘tableau vivant’ wordt neergezet. Het opmerkelijke is dat de stand-ins in een Systemisch Werk opstelling daadwerkelijk de gevoelens en posities van de personen, die zij representeren, voelen en ervaren.

De trainer of coach die het proces binnen een Systemische opstelling begeleidt, signaleert waar het systeem in de opstelling is verstoord en kan besluiten tot interventies. Door vragen te stellen aan de stand-ins in de Systemisch Werk opstelling of door het laten verplaatsen van stand-ins, wordt met de Systemisch opstelling informatie verkregen die de deelnemer zal helpen de verstoorde relatie te herstellen en de verstrikkingen los te laten.

Resultaat van Systemisch Werk

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,sans-serif;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Het effect van Systemisch Opstellingenwerk
De ervaring leert dat mensen met behulp van de technieken en methodes van het Systemisch Werk werkelijk contact krijgen met de eigen plek. Het op diep niveau leren kennen van deze plek en van de posities die anderen innemen, geven ruimte voor acceptatie en zingeving, waardoor er weer energie kan stromen. Nieuwe gezonde beelden kunnen met Systemisch Werk worden geïnternaliseerd en er kan weer in vrijheid en openheid contact zijn met de personen binnen de familie, in een team of binnen een organisatie.

Systemisch Werk in het opleidingsprogramma


Systemisch Werk trainingen en opleidingen
De methodieken van Systemisch Werk vormen de basis van de meeste opleidingstrajecten, compacte trainingen en korte workshops. Als eerste kennismaking met Systemisch Werk kun je de tweedaagse Introtraining Systemisch Werk. Daarnaast is er de integrale 10-daagse opleiding Werken met Opstellingen, bedoeld voor personen die zelf willen leren werken met familie- en organisatieopstellingen. Aansluitend op deze opleiding zijn er supervisieavonden voor Systemisch Werk. 

Ook in de jaarprogramma’s Practitioner NLP + TA en Systemisch Werk en NLP master opleiding + TA en Systemisch Werk is Systemisch Werk volledig geïntegreerd. andere trajecten waarin Systemisch Werk wordt toegepast zijn de opleidingen Karakteranalyse en opstellingenwerk in de praktijk en Spiegelingen (systeemdynamiek in ouder-kind relaties), de training Vrouwelijk Leiderschap en tijdens de Casuïstiek- en Opstellingenavonden.