Masterclass Organisatieopstellingen

> Tweedaagse Masterclass Organisatieopstellingen
Masterclass Organisatieopstellingen

Ben jij een teamcoach, begeleider, trainer of coach die werkt met systemisch werk? Wil jij je verdiepen en ontwikkelen in organisatieopstellingen? Wil jij je nieuwe inzichten opdoen over dynamieken binnen teams en organisaties?

Dan is onze 2-daagse Masterclass Organisatieopstellingen precies wat jij zoekt!

Wat zijn Organisatieopstellingen?

Organisatieopstellingen vormen een krachtige methode om complexe vraagstukken binnen organisaties te onderzoeken en verhelderen. Of het nu gaat om hoog ziekteverzuim, veel verloop onder medewerkers, een gebrek aan leiderschap, koers en richting, het niet halen van doelen of samenwerkingsproblemen; organisatieopstellingen brengen de onderliggende patronen aan het licht. Door op een objectieve manier naar deze patronen te kijken, krijg je als professional inzicht in de systemische krachten die aan de oppervlakte spelen.

Systemisch Werk en Bert Hellinger

Systemisch Werk, zoals ontwikkeld door Bert Hellinger, wordt vaak gebruikt om de dynamieken binnen families te begrijpen, maar de principes kunnen ook worden toegepast op organisaties. Hellinger’s benadering gaat uit van een holistisch perspectief waarbij de onderlinge relaties en verborgen dynamieken binnen een systeem centraal staan.

Systemische Principes in Organisatie

Hieronder worden de belangrijkste systemische principes in organisaties beschreven, met onderbouwing vanuit Hellinger’s werk.

1. Bestemming – Dit gaat over het bestaansrecht van de organisatie. Dat invulling krijgt vanuit de maatschappij. Waar zijn jullie voor opgericht? Wat is jullie WHY? Wat willen jullie bijdragen aan de samenleving? En aan wie in het bijzonder?

Symptomen bij een onduidelijke bestemming kunnen zijn: weinig betrokkenheid, geen focus, de aandacht gaat alle kanten uit, ongeduld, frustratie en een afwachtende houding.

2. Binding – Alle leden van het systeem hebben recht op een plek. Als iemand wordt genegeerd of uitgestoten, of als iemand zijn plek niet neemt, dan raakt het systeem verstoord en zal het een nieuw evenwicht zoeken.

Symptomen van incomplete binding kunnen zijn; hoog verzuim en verloop, roddel, lage betrokkenheid en motivatie, weerstand naar management, het niet succesvol kunnen invullen van functie(s) binnen het team.

3. Ordening – Alle leden in het systeem hebben een natuurlijke positie ten opzichte van elkaar. In een organisatie of een team gaat het over hiërarchie, anciënniteit en expertise. Als de ordening verstoord raakt, dan ontstaat er onrust, onduidelijkheid, frustratie of angst in het team.

Symptomen bij onduidelijke ordening kunnen zijn; de ‘kont tegen de krib’, teamleden gaan hun eigen weg, structureel niet halen van deadlines en doelstellingen, hoog verloop, pesten, elkaar niet aanspreken op gedrag.

4. Balans
– Er moet in het systeem een evenwicht zijn tussen geven en nemen, vanuit de systemische behoefte aan gelijkwaardigheid. Geven en nemen gaat niet alleen over salaris of werkuren, maar ook over aandacht, zorg, steun, invloed, dankbaarheid tonen en vriendschap.

Balans geldt trouwens ook voor (kunnen) ontvangen. Denk aan de medewerker die nooit hulp vraagt of aanvaardt, en daarmee haar collega’s opzadelt met een ‘schuld’.

Symptomen van disbalans kunnen zijn: klagen op de werkvloer, ‘pleasen’, veel werk mee naar huis nemen, structureel overwerken, hoog verzuim en burn-out.

5. Verborgen dynamieken – Er kunnen onderhuidse spanningen en onverwerkte conflicten zijn die de organisatie beïnvloeden. Vaak gaat dit over iets wat er in de historie heeft plaatsgevonden en onvoldoende ruimte heeft gekregen.

Deze verborgen dynamieken kunnen zich uiten in symptomen zoals hoge stressniveaus, conflicten, inefficiëntie of ziekteverzuim. Het erkennen en aanpakken van deze dynamieken is cruciaal voor het herstellen van de balans binnen de organisatie.

Wat kun je verwachten?

Deze masterclass biedt een intensieve en praktijkgerichte ervaring, waarbij je leert hoe je organisatieopstellingen kunt begeleiden met een professionele aanpak. Je krijgt handvatten aangereikt om systemisch te werken binnen organisaties en teams, waardoor je in staat bent om de onderliggende dynamieken te herkennen en te transformeren.

Grijp deze kans om je vaardigheden als teamcoach, begeleider, trainer of coach te verdiepen en je klanten op een nog effectievere manier te ondersteunen.

Meld je vandaag nog aan voor deze inspirerende masterclass en maak een verschil in de organisaties en teams waarmee je werkt!

Ben je Systemisch Opsteller, teamcoach, begeleider, trainer of coach wil jij je verdiepen in organisatie opstellingen?

Schrijf je dan nu in voor deze 2-daagse Masterclass Organisatie Opstellingen
Voor meer informatie neem contact op met Pia Umans of Dennis Vrooland.