Blog
Wat zeg je na ‘hallo’?
Verbindend communiceren met Homonomie
Koers zetten
Hoe congruent ben jij?
Decembermaand, geschenkmaand
Stop toch met die heidagen!
DE KRACHT VAN TAAL
Als alles anders is, reageer je dan nog steeds zoals je altijd reageerde?
Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg is….
Van uitsluiten naar insluiten
De Gommersen switch
Functional Fluency: modus SAMENWERKEN
Thuiswerken Hoe manage je dat?
Het ongemak achter keuzes maken
Contact en Verlangen
Kantoorhonger: weer-aan-het-werk-stress
Bamboe: spiegel voor menselijk gedrag
Contact gaat voor contract
Mijn lichaam spreekt de waarheid
“Wil je een advies?” vraagt je coach. Je schudt je hoofd; dan raak je nog meer in de war. Voor je het weet handel je weer naar de verwachting van de ander. En dat wil je niet. Niet meer. Want jij bent op zoek naar je eigen antwoord.
Leiden voorbij je eigen overtuigingen en projecties
Waarom ontstaat er iedere keer conflict?
Dennis’ vakantieblog
Autonomie en Verbinding
Afwijzing? Wat een kans!
Het glazen plafond creëren we onbewust deels zelf
Er wordt veel geschreven over vrouwelijk leiderschap en meer vrouwen aan de top. En over het glazen plafond. Dat thema roept veel reacties en meer dan eens weerstand op. Er is geen eenduidige oplossing. Wat we wel weten is dat veel organisaties bij lange na niet het streefgetal van 30% vrouwen in topposities behaalt.
Invoegen, niet botsen en in je eigen baan blijven!?
Al rijdend, laat ik Leiden achter mij, ga ik op in de massa automobilisten die allemaal onderweg zijn naar Ergens. Ik ga mee in de grote beweging. Invoegen, niet botsen en in je eigen baan blijven.
Voorbeeld | Vader – Zoon relatie | Erkenning | Speciaal voor mannen
Vrouwelijk Leiderschap in Organisaties
Gun jezelf jouw vrije kind-momenten!
“Mag het kind op de schommel?” (3)
Op het schoolplein stond een ouder me nog even op te wachten. Ze vond het een boeiende bijeenkomst, waarvan ze ook voor zichzelf wat had opgestoken.
“Mag het kind op de schommel?” (2)
De spiegel van het kind dat niet wist wanneer het mocht schommelen, kreeg een vervolg. Tijdens een teamdag kwam het belang van ouderparticipatie volop in beeld. De vraag kwam naar voren op basis waarvan bepaald kon worden, over het wel of niet mogen schommelen door het kind.
“Mag het kind op de schommel?” (1)
Het kind spiegelt in doen en laten wat het meekrijgt van de opvoeders thuis, op school, bij de BSO of in welke context dan ook. Het kind spiegelt het voorbeeld van volwassenen. Die spiegelingen zijn iets voor de opvoeders om op te pakken. En intussen mag het kind schommelen.
Spiegelingen
Spiegelingen zijn uitzichten, die er slechts een kort moment zijn. Dan verandert er al weer iets. Spiegelingen vervelen daardoor nooit. Er is altijd weer ruimte voor een nieuw uitzicht.
Respect graag!
Als je jezelf deze systemische vragen stelt, creëer je ruimte voor het antwoord. Je staat ervoor open. Je gaat meer zien dan kijken, meer luisteren dan horen.
Ouder – Kind
Ieder mens is kind van ouders. Zonder ouders is er geen leven mogelijk. In de relatie ouder – kind wordt het leven doorgegeven. De relatie ouder – kind is ten diepste bepalend voor ons leven.
OpVoeden
“Opvoeden is het in het aardse leven op voeding brengen van het kind, totdat het kind in de eigen voeding kan voorzien.” Het is deze zin, die vanaf het moment dat ik die voor het eerst geschreven had, mijn aandacht bleek trekken.
Onderwijs
Actueel is in het onderwijsveld, hoe ‘passend onderwijs’ vorm gegeven kan worden. Het gaat hierbij om kinderen die al dan niet in het reguliere onderwijs een plek zouden moeten krijgen.
Man – Vrouw
In een relatie hebben mannen en vrouwen een authentieke plek met een eigen energie. Het is belangrijk dat de partners elkaar deze plek ook geven. Daarmee wordt bedoeld, dat de vrouw zich als vrouw beleeft en de man zich als man.
In het kleine is het grote ook
De laatste correcties aan het boek ‘Spiegelingen’ vinden nu plaats. Ja, toch nog maar een keertje, voor alle zekerheid. Uit zorgvuldigheid.
Het perspectief van deelnemen
De mens is een levend wezen. Leven vraagt om beweging. Als deelnemer ondernemen we acties. Deelnemen vraagt om te bewegen. Bewegen, be-wegen, is de weg begaan. Als we de weg begaan, dan wordt de weg begaanbaar.
Het perspectief van de grens is verbinding
We bestaan, omdat er verbinding is. Het kind komt in het leven, doordat de ouders zich hebben verbonden. Het kind is verbonden met de ouders. Dat is niet de vraag. Het is eenvoudig een feit. Zonder verbinding is er geen bestaan.
Het land van komen en gaan
Het boek is af. De presentatie is geweest. We hebben het moment in Katwijk met zo velen gevierd. Dat was heel fijn! Wat ik prachtig vond om te ervaren was, hoe goed hartelijke contacten ons doen.
Het extra’s in vermogen en onvermogen
Ieder mens kent een vermogen en een onvermogen. De illusie van de onafhankelijkheid voorbij, levert het onvermogen ons op, dat we een hulpvraag aan een ander mogen stellen en ons zo verbinden.
Hartelijke ongelijkheid!
We worden er echt niet beter van, als we allemaal gelijk zijn. Het wordt volgens mij vooral heel saai dan. Het verschil maken lukt niet. Elkaar aanvullen gaat niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Eren
Het leven begint als steeds met aannemen en dat betreft ook het aannemen van de principes waarmee ieder mens, als kind van ouders, het leven heeft gekregen.
Eren van de historie
Mensen groeien op in een wereld waarin niet alles ideaal is, soms zelfs verre van dat. Van kleins af aan leren mensen hun kinderen om in een onvolmaakte situatie te overleven. Dit overleven vraagt om bepaalde gedragspatronen aan te houden.
Elkaar ontmoeten
Misschien ben je net als ik weer terug van vakantie. Voor mij was het een enerverende periode. Het is fijn om weer door het huis van Plata te banjeren.
Drie principes in de relatie ouder – kind
In de relatie ouder – kind gaat het over het kind, over de ouder en over de relatie tot elkaar. Zo zijn er drie principes te onderscheiden.
De spiegel van het kind
Opvoeden vraagt de volwassen taak op te nemen om open te staan voor wat het kind in je wakker roept.
Aannemen en Doorgeven
De taak van de ouder is het leven in liefde door te geven. De taak van het kind is het leven in liefde aan te nemen.
Ontmoeting en Spiegeling
Slenterend door de stad Leiden, met haar mooie huizen, grachten en straten, hoorden wij (mijn collega Koert en ik) ineens een doffe klap, alsof er iets tegen een raam aan vloog. Even verderop lag een vogel op de grond, dichterbij gekomen zagen wij dat het een specht was.
De ijsvogel
Al een tijdje vliegt er hier bij ons in de buurt een opvallend blauw met oranje vogeltje, een ijsvogeltje. Ik kom hem vaak tegen als ik onze hond Fiep ga uitlaten.
Je eigen plek innemen
De wereld om ons heen is constant in beweging en dat vraagt van mensen en organisaties om daarbinnen hun plek in te nemen. Hoe doe je dat je plek innemen?