Verander je overtuigingen

ISBN: 9789055992010

Een van de belangrijkste onderdelen van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) is de beproefde techniek voor verandering en herprogrammering. In ‘Verander je overtuigingen’ presenteert de Amerikaanse NLP goeroe Robert Dilts uitgebreid de verschillende modellen die hij daarvoor met veel succes gebruikt. We zijn overtuigd van ons gelijk en overtuigd van heel veel dingen.

Maar steeds weer blijken die niet waar. We geloven dat het zo is. De waarheid blijkt vaak anders. Overtuigingen zijn vooral lastig als ze je blokkeren in je functioneren. Als je ervan overtuigt bent dat je ziek bent, ben je ook ziek. Maar als je ervan overtuigd bent dat je beter wordt is de kans op genezing groot. De kracht van de placebo is hierop gebaseerd. Iedere arts weet dat als je de patiënt kunt overtuigen van zijn genezing dat die genezing er kan komen.

Als je denkt dat je voor de gek wordt gehouden, zal die overtuiging uitkomen. Denk je dat je relatie geen kans meer heeft, dan is dat ook zo. Maar ben je ervan overtuigd dat hij of zij de ware voor je is, dan creëer je de basis voor een succesvolle relatie.

De overtuigingen die anderen over ons hebben, maken het soms erg lastig. Je bokst tegen een onbekende vijand. Onze overtuigingen beïnvloeden onze intelligentie, gezondheid, relaties, creativiteit en noem maar op. Zijn we in staat om onze overtuigingen te veranderen, dan verander je negatief in positief. We kunnen het beeld dat de ander heeft veranderen en we kunnen een groep positief beïnvloeden door de overtuigingen van die groep te veranderen. ‘Verander je overtuigingen’ is een van de belangrijkste boeken over de NLP als veranderingstechniek.