De Alchemist

ISBN: 9789029508988

“Waarom hoed jij schapen?” vroeg de oude man aan de jonge schaapsherder.

“Omdat ik graag reis.” De oude man wees naar de popcornverkoper, die met zijn rode karretje op een hoek van het plein stond. “Die popcornverkoper daar wilde als kind ook altijd reizen. Maar hij koos ervoor om een popcornkarretje te kopen en jarenlang geld te sparen. Wanneer hij oud is, gaat hij een maand naar Afrika. Hij heeft nooit begrepen dat je altijd de middelen hebt om te doen waarvan je droomt.”

“Hij moet herder worden”, dacht de jongen hardop.

“Daar heeft hij aan gedacht”, zei de oude man. “Maar popcornverkopers zijn belangrijker dan herders. Ze hebben een huis, terwijl herder in de openlucht slapen. De mensen zien hun dochters liever met een popcornverkoper trouwen dan met een herder. Wat mensen denken over popcornverkopers en herders vinden ze belangrijker dan hun eigen legende.”
Citaat uit: ‘De alchemist’ van Paulo Coelho.

Ik hoorde het boek regelmatig voorbij komen in gesprekken en was toch wel nieuwsgierig geworden. Ik moet eerlijk zeggen dat er boeken zijn die me meer vernieuwende inzichten hebben gegeven, maar ik vind het een mooi symbolisch verhaal over het volgen van je eigen pad.

Het boek gaat over een Andalusische schaapsherder die heel graag reist en daar op zijn eigen manier invulling aan geeft. Hij heeft dromen over een verborgen schat en gaat op zoek. Onderweg ontmoet hij verschillende mensen die hem veel inzichten geven, waaronder de alchemist. (Alchemie betekent ‘doordringen in de ziel van de wereld en de schat ontdekken die zij voor ons heeft weggelegd’.)
De onderliggende boodschap van het verhaal is dat iedereen z’n eigen legende heeft: datgene wat je altijd hebt willen doen. Iedereen zou aan het begin van zijn jeugd zijn eigen legende kennen. Op die leeftijd is alles duidelijk en alles mogelijk en niemand is bang om te dromen van alles wat hij zou willen doen in zijn leven.

Maar in de loop van de tijd ‘steekt een geheimzinnige kracht de kop op, die probeert te bewijzen dat het onmogelijk is je eigen legende waar te maken’. Het zijn krachten die niet lijken te deugen, maar die je in feite leren hoe je je eigen legende – jouw missie hier op aarde – waar moet maken. Die krachten zijn juist bezig om je geest en je wil voor te bereiden om je wens te vervullen.
Er zou een grote waarheid op deze planeet bestaan: wie je ook bent of wat je ook doet: als je echt iets wilt, komt dat doordat die wens ontstaan is ‘in de ziel van het heelal’. Als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat jij je droom verwezenlijkt. Je hebt altijd de middelen om te doen waarvan je droomt.

Dus: volg je hart, volg de tekens die je tegenkomt, geef je dromen nooit op en leer op weg naar je doel van de dingen die onderweg gebeuren. En leef zo min mogelijk in angst, want angst om te falen maakt een droom onmogelijk.

Wat zou jouw legende kunnen zijn?
Bron: Nelleke Griffioen, De Passiepraktijk