Communiceren en begrenzen vanuit verbinding (SKJ)

> Effectief communiceren en omgaan met weerstand voor jeugdprofessionals
Communiceren en begrenzen vanuit verbinding (SKJ)

Makkelijker contact maken? Maar ook kunnen begrenzen?

In deze training ontwikkel je bewustzijn op de impact van jouw gedrag gedrag en communicatie vanuit NLP en TA en leer je vanuit reflectie hoe je kunt begrenzen en om kunt gaan met weerstand.

Vanuit verschillende van de NLP en TA werkmodellen ontwikkel bewustwording op jouw rol in communicatie en grenzen stellen.

Je krijgt inzicht in het belang van je eigen gedrag en de effectiviteit van je eigen communicatie in dat proces en je krijgt handvatten om belemmeringen en pijnpunten, die je daarbij (onbewust) in de weg zitten, uit de weg te ruimen.

Want ook jijzelf hebt een mentale staat, ook jijzelf gaat door een persoonlijk proces en ook jij kunt gevoelens van weerstand hebben in de omgang met jongeren of gezinnen.

Achter IEDER gedrag is een structuur te herkennen

 • Hoe komt het dat je met de een beter contact hebt dan met de ander?
 • Hoe herken je op tijd de aanloop naar een ruzie/drama?
 • Wat kun je doen om weerstand op te lossen?
 • Waarom kun je de ene cliënt beter helpen en de ander minder goed?
 • Wat is de impact van mijn communicatie op anderen?

In deze 3-daagse training leer je jouw eigen structuren en de onbewuste structuren van anderen te herkennen. Er wordt gewerkt met de meest effectieve werkmethoden vanuit de NLP en de Transactionele Analyse (TA).

Dit is het resultaat van de training

 • Je bent effectiever in je communicatie en de omgang met anderen verloopt soepeler
 • Contact maken gaat makkelijker
 • Je herkent snel waar er problemen en pijnpunten zijn, zowel bij jezelf als bij anderen
 • Je leert oplossingsgericht kijken
 • Je kunt grenzen stellen waar dat nodig en wenselijk is voor het proces
 • Je gaat conflicten niet uit de weg omdat je weet hoe je uit het drama kunt blijven en anderen kunt helpen dat ook te doen
 • Je kunt je eigen doelen makkelijker realiseren
 • Je rekent af met je eigen oud zeer en situaties die je spanning opleveren
 • Je herkent je eigen onbewust patronen en je eigen sabotages die je belemmeren in je ontwikkeling
 • Je kunt een positieve mindset creëren waardoor contacten soepeler verlopen
 • Je kunt anderen helpen om anders te kijken naar problematiek en positiever in het leven te staan

Leren met én van elkaar

Naast theorie over de werkmodellen werk je in de training met elkaar en leer je van elkaar, waardoor je sneller bekwaam wordt in de onderwerpen van de training. Je krijgt inzicht in je eigen communicatie en gedrag én dat van anderen en je leert hoe je kunt sturen op positieve resultaten.

Je leert nieuwe communicatietechnieken en je leert hoe je valkuilen herkent en vermijdt en hoe je belemmeringen, die jou in de weg zitten, kunt opheffen en nieuw gedrag kunt inzetten dat functioneel en prettig is.

SKJ accreditatie

De training Effectief communiceren en omgaan met weerstand is geaccrediteerd voor de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) onder accreditatienummer SKJ210316 voor 31,50 geaccrediteerde punten.

Daarom de training volgen

De training is ontwikkeld met jouw ontwikkeling voor ogen. Boordevol tips en tricks om gewenste gedragsverandering te bewerkstelligen. Binnen korte tijd leer je krachtige methodes en technieken die impact hebben op je persoonlijke effectiviteit dat je ook kan helpen om het contact met jongeren en gezinnen beter te laten verlopen.

In de training werk je in groepsverband en leer je door de vele oefeningen de leerstof nog beter te begrijpen. Gedrag leren veranderen bij anderen leer je ook door inzicht in hoe dat voor jouzelf werkt en door dat te ervaren wordt het ook makkelijker dat bij anderen te doen!

Voor wie

 • Jeugdhulpverleners en andere jeugdprofessionals
 • JGZ medewerkers
 • Jongeren coaches en begeleiders
 • Ontwikkelaars van jeugdhulp programma’s

NLP en TA

Door toepassing van verschillende technieken uit de NLP en Transactionele Analyse (TA) krijg je inzicht in je eigen communicatie en ben je beter in staat doelen te bereiken voor jezelf of voor anderen. De bewustwordingsmethode van de NLP maakt structuren achter gedrag helder. Het geeft daarnaast handvatten en technieken om je eigen gedrag en dat van anderen te sturen.

De TA (Transactionele Analyse) geeft een inzichtelijk referentiekader om patronen in de persoonlijke ontwikkeling van mensen en de interactie tussen mensen te observeren en te analyseren. De technieken en modellen van de Transactionele Analyse zijn bij uitstek geschikt voor de praktische toepassing bij het omgaan met anderen.

Programma

DAG 1 – trainingsonderwerpen en programma

Contact gaat voor contract
Om goed afspraken te kunnen maken met cliënten is goed contact essentieel en over het belang van helder contracteren
Gedragsobservatie

Het herkennen wanneer een persoon in een bepaalde stemming is en wanneer in een andere stemming raakt, door het waarnemen van non-verbale onbewuste signalen
Leercurve
Herkennen in welk leerproces een persoon zich bevindt in combinatie met zijn of haar zelfbeeld
Impact van woorden
Bewust zijn welke woorden de juiste impact hebben voor jezelf en welke voor anderen
Impact van het lichaam
Weten welke lichaamshoudingen de meeste impact hebben op je gemoedtoestand
De natuurlijke lichaamsdrugs
Zelf leren geluk op te wekken zonder enig ‘extern middel’

 DAG 2 – trainingsonderwerpen en programma

Effectief en efficiënt taalgebruik
Leer met zo min mogelijk woorden de gewenste boodschap over te brengen
Impact van je communicatie
Leer bewust te zijn hoe je overkomt op de ander, zodat je steeds zelf kunt kiezen waar, wanneer en hoe je wilt overkomen
Perceptie van de wereld
Leer de perceptie van de ander herkennen zodat je sneller contact kan maken
Structuur van gedrag
Ontdek hoe herinneringen zijn geprogrammeerd en hoe je ze kunt veranderen bij jezelf en bij anderen
Contact gebeurt op onbewuste niveau
Leer de universele techniek om contact te kunnen maken met wie dan ook
Omgaan met weerstand
Leer de verschillende weerstandstijlen die mensen hebben effectief te benaderen

DAG 3 – trainingsonderwerpen en programma

Weet wat er speelt via het oog
Onze oogbewegingen laat zien hoe we informatie verwerken in ons brein
De drie toestanden
Hoe we communiceren hangt af van de ‘toestand’ waarin we zitten
Van ruzie naar harmonie
Leer hoe drama ontstaat en hoe je dit kan transformeren naar harmonie
Eenheid van erkenning
Leer welke vorm van erkenning past bij je cliënt
Liefdevol begrenzen
Leer glasheldere begrenzing met onvoorwaardelijke erkenning naar de ander

SKJ registratie

De training Effectief communiceren en omgaan met weerstand is geaccrediteerd voor de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) onder accreditatienummer SKJ210316 voor 31,50 geaccrediteerde punten.

STAP-budget

Iedereen kan in 2023 bij de overheid een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan of flexwerk.

STAP-budget is er voor iedereen

Met het geld uit het STAP-budget kun je trainingen bij Plata gratis of met korting volgen. Werknemers en werkzoekenden, maar ook flexwerkers en zelfstandigen komen voor het STAP-budget in aanmerking. Dat zijn de meeste mensen tussen 18 en 67 jaar. Je mag één keer per jaar een aanvraag doen voor de opleiding, die je wilt volgen. Als de aanvraag is goedgekeurd, dan is de deelname aan die opleiding gratis (tot €1.000,-).

Vooraanmelden belangrijk

Vanaf 28 februari kun je bij het STAP-portaal van het UWV jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen voor de opleiding die je bij Plata wilt volgen. Om te zorgen dat je aanvraag in maart snel wordt toegewezen (het aantal aanvragen is beperkt) kun je je nu al vooraanmelden op de website van Plata. Kies één van onderstaande opleidingen en meld je aan. Je hoeft dan niet tot 28 februari te wachten om je alvast in te schrijven. En mocht je STAP-aanvraag niet worden toegekend dan zit je nergens aan vast!

Op de webpagina van de opleiding die je wilt gaan volgen kun je je nu al aanmelden met de button ‘vooraanmelden’. Wij vullen dan voor jou het aanmeldformulier in dat nodig is voor de STAP-aanvraag bij UWV zodra dat beschikbaar komt. Het enige dat jij dan nog te doen hebt, is het aanmeldformulier indienen bij dat STAP-portaal van UWV. We sturen je daarover tegen die tijd informatie hoe je dat doet.

En nogmaals: mocht je STAP-budget dan niet worden toegewezen, bijvoorbeeld omdat het budget op is, dan zit je nergens aan vast. Je mag dan sowieso een nieuwe aanvraag doen in de volgende aanvraagperiode (eens per twee maanden).

Wacht niet te lang als je een bepaalde training wilt volgen, ook onze trainingen hebben een beperkt aantal plaatsen.

Heb je vragen over de STAP-regeling, neem dan contact met ons op via: stap@platafoundation.nl of bel met ons secretariaat.