Masterclass Miniscript

> Exclusief voor Master en Practitioner deelnemers
Masterclass Miniscript

Miniscript, hoe werkt dat?
Het niet-OK miniscript maakt duidelijk hoe je soms in enkele seconden je script helemaal doorloopt. Soms kan dit proces veel en veel langer duren. Hoe vaker je dat doet, des te meer je de overtuigingen van je script bevestigt.

Het miniscript heeft vier posities:

 1. Driver: de positie waarin je je voorwaardelijk OK voelt. Dat herken je door zinnen als: “ik ben alleen maar OK, als ik….
  Er zijn 5 drivers: Doe je best, Schiet op, Wees sterk, Doe een ander een plezier, Wees perfect.
  Je voelt je OK over jezelf, zolang je het drivergedrag kunt volhouden. Soms kom je echter onder druk te staan, of heb je stress of ben je vermoeid en dan lukt het niet meer om je te laten voortdrijven door die voorwaardelijke OK gevoelens. Je raakt uitgeput en dan komt de onderliggende Stopper naar boven.
 2. Stopper: De vroege besluiten over jouzelf in deze wereld zoals: “ik hoor er niet bij”, “ik mag niet denken”, “succes is voor mij niet weggelegd”, worden voelbaar. Je kunt die gevoelens niet langer tegenhouden met je drivergedrag. Je voelt het steeds sterker: schuldig, gekwetst, bezorgd, schaamte, verwarring.
  Je verschuift in je existentiële positie van IK+JIJ+ naar IK-JIJ+. Deze vervelende racketgevoelens* doen je verschuiven naar de positie van Blamer of Verwijter.
 3. Blamer/Verwijter: Het vervelende racketgevoel wordt vervangen door een andere: in plaats van Slachtoffer, wordt je de Aanklager.
  In de existentiële positie verschuif je van IK-JIJ+ naar IK+JIJ-. Je gaat mogelijk beschuldigen, haten of juist je euforisch gedragen. Uiteindelijk, wanneer dat je niet blijkt te helpen, kun je in de 4e positie terechtkomen.
 4. Despairer/Wanhopige: De overtuiging heerst dat het leven waardeloos is, dat het je toch niet zal lukken om gelukkig te zijn of je succesvol te voelen. De existentiële positie die daarbij hoort is: IK-JIJ-.

Je doorloopt het miniscript soms in seconden. Soms blijf je heel lang hangen in één van de vier posities. Kenmerkend is dat het doorlopen van het niet-OK miniscript elke keer weer je scriptovertuigingen bevestigt.

De weg uit het miniscript gaat via “Allowers.” en het OK miniscript.

Tijdens deze masterclass zullen we werken met het model en oefenen met het ‘niet-OK miniscript‘ en het ‘OK miniscript‘.

*Racketgevoelens zijn plaatsvervangende gevoelens. Door een trigger ga je terug naar gevoelens, gedachten en overtuigingen van toen je klein was en je reageert zoals je toen reageerde. Voorbeeld: “een meisje mag niet boos worden!” Deze culturele overtuiging maakt dat meisjes; als ze boos zijn, verdriet tonen. Mannen zijn geneigd om juist boosheid te laten zien als ze verdrietig zijn.