Thema-avond Autonomie en Verbinding

> Samen ontdekken, verdiepen en versterken.
Thema-avond Autonomie en Verbinding

In de huidige tijd is het niet meer zo vanzelfsprekend dat wij ons verbonden voelen met elkaar. Er lijkt steeds vaker geschopt te worden tegen de gevestigde orde. De “wij-zij” gedachte lijkt haast per dag te groeien. Het lijkt erop alsof mensen steeds vaker tegenover elkaar komen te staan. De neiging buiten te sluiten wat niet in ons straatje past (Oordelen). En hoe lastig is het dan soms om dicht bij jezelf te blijven? Er komt zoveel op ons af via de media, de dagelijkse omgeving, onze gezinnen, in relaties of via ons werk. Tegelijkertijd lijkt er ook steeds meer een behoefte te ontstaan aan echt contact en verbinding, naast elkaar staan, je verbonden voelen!

Persoonlijk vind ik het nog niet zo gemakkelijk om in verbinding te zijn met een ander, zonder het contact met mijzelf te verliezen. 

Autonomie en Verbinding er is al heel veel overgeschreven. Goed in verbinding kunnen zijn met jezelf en de ander kan soms een hele uitdaging zijn. Als autonomie en verbinding uit balans zijn, kan dat leiden tot psychische-, emotionele- en/of relationele problemen.

Autonomie gaat over persoonlijke ruimte en eigen grenzen. Je staat goed in contact met je eigen Denken, Voelen en Doen. Je luistert en geeft vorm aan je behoeften. En in het contact met de ander kun je goed je eigen grenzen bewaken en aangeven. Zonder daarbij de ander het gevoel te geven dat hij of zij niet Welkom is. Je wordt niet overheerst door de ander en verliest jezelf niet in het contact met de ander.

Verbinding gaat over hoe jij in contact staat of gaat met de ander. Hoe ga jij om met afstand en nabijheid. Hoe ga jij om met beschikbaar zijn voor de ander? Hoe verbind jij je met de ander op persoonlijk en/of professioneel vlak?

Herken jij de volgende dingen bij jezelf en/of in contact met anderen?

 • Je wordt geleefd, gaat van afspraak naar afspraak, van activiteit naar activiteit
 • Tijd vrij maken om een goed gesprek te voeren met je partner, kinderen, vrienden of een collega, schiet er vaak een beetje bij in
 • Je vindt het lastig om nu eens echt het gesprek aan te gaan, te zeggen wat je wilt zeggen
 • Of dat je juist alleen maar bezig bent met het “verhaal” van de ander en daarbij jezelf vergeet
 • Je voelt je soms wat eenzaam of alleen staan
 • Je praat niet makkelijk over je binnenwereld (emoties, gedachten) met anderen
 • Je hebt de neiging in je schulp te kruipen om juist die momenten dat je eigenlijk je zelf “moet” laten zien of horen
 • Je voelt je weleens gekwetst of teleurgesteld
 • Je hebt weleens het gevoel dat je tegenover de ander staat

Dan zou jij deze avond niet mogen missen!
Tijdens deze avond staat “het verhaal” centraal. We all have a story to tell! Wat is jouw verhaal rondom Autonomie en Verbinding?

Samen begint bij “ik” en de bereidheid de ander werkelijk te willen ontmoeten!
In het delen van die verhalen ligt de kans elkaar te ontmoeten van hart tot hart. Een avond waarin wij naast elkaar gaan staan, ieder met zijn of haar eigen unieke verhaal. Met deze avond willen “ons collectieve bewustzijn” vergroten, waardoor je aan het einde van de avond geïnspireerd naar huis gaat. We gaan dus ook dingen met elkaar doen!

Wat zou je dat kunnen opleveren?

 • Bewustwording van je eigen potentie en kracht
 • Inspiratie, nieuwe inzichten
 • Positieve interactie met anderen
 • Plezier

Neem vooral ook iemand mee!

PS: Wat ons betreft is de vraag belangrijker dan het vinden van antwoorden. Dus samen ontdekken, verdiepen en versterken. Zie het als een gezamenlijke ontdekkingsreis.