Angst voor Confrontatie

> Thema-avond voor leidinggevenden
Angst voor Confrontatie

Zou ik de enige zijn, die de neiging heeft om mogelijke confrontaties bij voorbaat al uit de weg te gaan?

Arno_de_Beer_Plata_Opleidingen

Lang heb ik dat als leidinggevende voor waarheid aangenomen, maar natuurlijk is dat zeker niet het geval.
Al sinds dat ik met coaching en training begon, kreeg ik regelmatig hulpvragen van personen en teams, die door angst voor confrontatie werden ‘gegijzeld’. Ieder individu zet dat confrontatie mijdende gedrag op zijn eigen manier in – en om zijn eigen persoonlijke redenen – maar het leidt steevast tot hetzelfde resultaat. Dat resultaat kunnen we gemakshalve als gedoe benoemen en met gedoe is niemand gediend.

Wat mij in de loop der tijd ook steeds duidelijker werd, is dat het níet aangaan van confrontaties vaak ook opgesloten is in een (bedrijfs-)cultuur: We moeten het vooral gezellig met elkaar hebben!

Evelien_Walvaart“En die gezelligheid ken ook ik goed van een vorige werkplek waar ik leiding gaf aan een team jonge vrouwen. Vrouwen die stuk voor stuk moeite hadden met het echt aangaan van een gesprek over elkaars handelen. Waar eerst bij iemand anders het ongenoegen werd geuit en daarna met een hoop opgehoopte spanning en niet-functionele emoties op de persoon in kwestie werd afgestapt. Dit leidde vaak tot onnodige confrontaties, spanningen op de werkvloer en een sfeer van ‘laten wij het voortaan maar gezellig houden met elkaar’.

In een leiderschapsrol heb je te maken met diversiteit en tegenstellingen in een team; ieder teamlid heeft een eigen persoonlijkheid, eigen manieren van handelen en een eigen structuur van persoonlijke waarden en overtuigingen. Vanuit deze persoonlijkheid vervult elk teamlid zijn taak, in samenwerking met collega’s. Dat kan discussie opleveren, maar ook afsluitend gedrag.”

Meld je aan voor de thema-avond Angst voor confrontatie

Ben jij leidinggevende en herken je signalen – bij jezelf of bij jouw teamleden – van confrontatie-mijdend gedrag, zoals:

  • het niet uitspreken van ergernissen
  • het niet geven van meningen
  • het keer op keer inslikken van emoties
  • het zichzelf onbelangrijk vinden
  • het richten van aandacht op de ander

Heb je ook in beeld hoe dergelijke gedragsvormen de samenwerking in jouw team of organisatie saboteert, hoe dit kan leiden tot verborgen agenda’s of roddelen op de werkvloer of tot buitensluiten van mensen? Wil je daarmee aan de slag?

Dan mag je de thema-avond Angst voor confrontatie op maandag 23 september niet missen!

Angst voor confrontatie gijzelt de ontwikkeling van individuen en van teams.
Angst voor confrontatie kent vaak zeer diepliggende thema’s. Kan je als leidinggevende de ander nog steeds blijven zien, wanneer hij/zij confrontatie vermijdend gedrag laat zien? Of vind je er vooral wat van en ga je de druk op de ander opvoeren om uitspraken of meningen uit te lokken? Wat het ook is, om verder te komen is inzicht in patronen (persoonlijk script en teamscript) en vaak ook doorbreking van die patronen een vereiste om verder te komen.

Patroondoorbreking staat centraal op deze thema-avond. We werken met eigen voorbeelden, maar vooral ook met persoonlijke verhalen van deelnemers. Het levert praktische inzichten op, waarmee je vanaf de volgende dag kunt kiezen voor een andere aanpak.

Wij hopen jou te ontmoeten op de thema-avond maandag 23 september.
We gaan een avond samen op onderzoek uit. Schrijf je wel even in en neem vooral iemand mee. Deze persoon graag aanmelden via een apart inschrijfformulier.