Opleiding volgen bij Plata met STAP-budget van de overheid

Op 1 november is er weer een nieuwe ronde voor de subsidieregeling STAP voor training en opleiding. De subsidie is bedoeld om jou te helpen jezelf verder persoonlijk en professioneel te ontwikkelen in je werk of flexwerk, in je loopbaan of als zelfstandige.

Het STAP-aanbod van Plata waarvoor je op 1 november STAP kunt aanvragen:

AANPAK AGRESSIE | Herkennen, voorkomen en de-escaleren van lastig gedrag (3 dagen)
Sociale veiligheid op de werkvloer | JOUW veiligheid, jouw grenzen, jouw waarden (4 dagen)
Karakteranalyse in de praktijk | Effectiever worden in de omgang met mensen (4 dagen)
Werken met Opstellingen | Leren werken in het familie- en organisatiesysteem (10 dagen)
TA Management & Organisatieontwikkeling | Sturing in complexiteit van organisaties (10 dagen)
Weg van Veranderen voor trainers en leiders | Leren ontwikkelen en trainen bij veranderingsprocessen (10 dagen)

STAP-budget is er voor iedereen

Met het geld uit het STAP-budget kun je één van de bovenstaande trainingen bij Plata gratis of met € 1.000,00 korting volgen. Werknemers en werkzoekenden, maar ook flexwerkers en zelfstandigen komen voor STAP-budget in aanmerking. Dat zijn de meeste mensen tussen 18 en 67 jaar. Je mag één keer per jaar een aanvraag doen voor de opleiding, die je wilt volgen.

Vooraanmelden op onze website belangrijk

Op 1 november 2022 kun je bij het STAP-portaal van het UWV jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen voor de opleiding die je wilt volgen. Om te zorgen dat je aanvraag in november snel wordt toegewezen (het aantal aanvragen is beperkt) kun je je nu al vooraanmelden op de website van Plata. Kies één van bovenstaande opleidingen en meld je nu alvast aan. Je hoeft dan niet tot 1 november te wachten om je alvast in te schrijven.

Op de webpagina van de opleiding die je wilt gaan volgen kun je je nu al ‘vooraanmelden’. Wij vullen dan voor jou het aanmeldformulier in dat nodig is voor de STAP-aanvraag bij UWV zodra dat beschikbaar komt. Het enige dat jij op 1 november dan nog te doen hebt, is het aanmeldformulier indienen bij dat STAP-portaal van UWV. We sturen je daarover tegen die tijd informatie hoe je dat doet.

En mocht je STAP-budget om wat voor reden dan ook niet worden toegewezen, bijvoorbeeld omdat het budget op is, dan zit je nergens aan vast. Je mag dan sowieso een nieuwe aanvraag doen in de volgende aanvraagperiode (eens per twee maanden).

Wacht niet te lang als je een bepaalde training gratis wilt volgen, ook onze trainingen hebben een beperkt aantal plaatsen.

Heb je vragen over de STAP-regeling, neem dan contact ons op via: stap@platafoundation.nl of bel met ons secretariaat.

We krijgen soms vragen over het STAP-budget.
Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen.

Kan ik het STAP-budget gebruiken voor een lopende opleiding?
Het STAP-budget kan alleen worden ingezet voor opleidingen en trainingen die starten minimaal 1 maand nadat de aanvraag definitief is goedgekeurd door het UWV. Het STAP-budget kan dus niet worden gebruikt voor een opleiding die al eerder is gestart.

Dus als er bijvoorbeeld een STAP wordt aangevraagd bij het UWV op 1 november en die aanvraag is op 15 november definitief goedgekeurd door het UWV, dan kan dat alleen maar voor een opleiding, die start op 15 december of later. Ook moet de opleiding binnen 3 maanden starten.

Kan ik het STAP-budget gebruiken voor elke opleiding?
Het STAP-budget kan alleen worden gebruikt voor opleidingen die zijn aangemeld voor STAP. Het STAP-budget is € 1.000,00 per jaar en kan maar 1 keer per jaar worden aangevraagd. Als je het gebruikt voor een opleiding van bijvoorbeeld € 400,00 dan ben je het andere deel van je budget (€ 600,00) voor dat jaar dus kwijt. Om die reden selecteren wij elke aanvraagperiode opleidingen, waarmee jij je STAP-budget optimaal kan benut

Krijg ik altijd STAP-budget?
Wanneer je STAP-budget aanvraagt, heb je niet de zekerheid dat deze ook wordt goedgekeurd. Er is namelijk per aanvraagperiode (eens per 2 maanden) een beperkte hoeveelheid geld voor STAP-aanvragen beschikbaar. Dat kan betekenen dat aan het begin van elke nieuwe aanvraagperiode het geld snel op is (onze ervaring is nu dat maximaal 30% wordt toegekend). Wil je een zo groot mogelijke zekerheid op toekenning van je budget dan is het dus raadzaam op dag 1 van een nieuwe aanvraagperiode zo vroeg mogelijk je aanvraag in gang te zetten. Soms kan dat betekenen dat je op dat moment langere tijd in de wacht staat bij het UWV. Heb je je aangemeld voor een van onze STAP-opleidingen, dan ontvang je hierover uitgebreide informatie én hulp om dat proces zo goed mogelijk  te doorlopen.

Kan ik een nieuwe aanvraag doen als mijn aanvraag wordt afgewezen?
Elke 2 maanden is er een nieuwe aanvraagronde. Is het je eerder niet gelukt om STAP-budget te krijgen, bijvoorbeeld doordat het STAP-budget al heel snel op was, dan kan je 2 maanden later gewoon een nieuwe aanvraag doen voor STAP-budget om in te zetten voor een van onze STAP-opleidingen.

Kan ik nu al een STAP-subsidie aanvragen voor een langlopende (jaar)opleiding?
STAP-subsidie kun je alleen aanvragen voor een jaaropleiding die start binnen 3 maanden na afloop van een 2-maandelijkse aanvraagperiode. Afhankelijk van wanneer de opleiding start kan het zijn dat er maar 1 moment (aanvraagperiode) is dat daarvoor een STAP-subsidie kan worden aangevraagd, maar soms zijn er 2 aanvraagmomenten. Een voorbeeld: voor een opleiding die vanaf augustus voor STAP wordt aangeboden en die in november start kan alleen begin september STAP-subsidie worden aangevraagd. Zou diezelfde opleiding in januari starten, dan kan ook begin november nog een aanvraag worden ingediend.
NB: Als je definitieve deelname afhankelijk is van toekenning van het STAP-budget (en niet deelneemt als je geen STAP krijgt), dan kom je op de optielijst/wachtlijst.