GRATIS opleiding volgen bij Plata met STAP-budget van de overheid

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 bij de overheid een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het STAP-budget wil de overheid mensen helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan of flexwerk.

Dit zijn de opleidingen die je gratis kunt volgen met jouw STAP-budget:

EnergyBoost@Work | een (re)boost voor jouw werkende leven
Young Leadership Challenge | voor leidinggevende professionals
Nieuw Perspectief | herstart voor je loopbaan
Persoonlijk presenteren en profileren | training personal branding
Werken met TA in en met groepen | effectieve communicatie vanuit TA
Coachkracht voor leraren | effectief communiceren in de klas

STAP-budget is er voor iedereen

Met het geld uit het STAP-budget kun je één van de bovenstaande trainingen bij Plata gratis volgen. Werknemers en werkzoekenden, maar ook flexwerkers en zelfstandigen komen voor STAP-budget in aanmerking. Dat zijn de meeste mensen tussen 18 en 67 jaar. Je mag één keer per jaar een aanvraag doen voor de opleiding, die je wilt volgen. Als de aanvraag is goedgekeurd, dan is de deelname aan die opleiding gratis (tot €1.000,-). 

Vooraanmelden belangrijk

Vanaf 1 maart 2022 kun je bij het STAP-portaal van het UWV jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen voor de opleiding die je wilt volgen. Om te zorgen dat je aanvraag in maart snel wordt toegewezen (het aantal aanvragen is beperkt) kun je je nu al vooraanmelden op de website van Plata. Kies één van bovenstaande opleidingen en meld je aan. Je hoeft dan niet tot 1 maart te wachten om je alvast in te schrijven. En mocht je STAP-aanvraag niet worden toegekend dan zit je nergens aan vast!

Op de webpagina van de opleiding die je wilt gaan volgen kun je je nu al ‘vooraanmelden’. Wij vullen dan voor jou het aanmeldformulier in dat nodig is voor de STAP-aanvraag bij UWV zodra dat beschikbaar komt. Het enige dat jij op 1 maart dan nog te doen hebt, is het aanmeldformulier indienen bij dat STAP-portaal van UWV. We sturen je daarover tegen die tijd informatie hoe je dat doet.

En nogmaals: mocht je STAP-budget om wat voor reden dan niet worden toegewezen, bijvoorbeeld omdat het budget op is, dan zit je nergens aan vast. Je mag dan sowieso een nieuwe aanvraag doen in de volgende aanvraagperiode (eens per twee maanden).

Wacht niet te lang als je een bepaalde training gratis wilt volgen, ook onze trainingen hebben een beperkt aantal plaatsen.

Heb je vragen over de STAP-regeling, neem dan contact ons op via: stap@platafoundation.nl of bel met ons secretariaat.