Vi-Taal of niet vitaal?

Hoe zorg jij voor je eigen gezondheid? Doe je dagelijks de dingen die nodig zijn voor Vitaliteit? Het Placebo effect ken je vast wel. En ben je je ook bewust van het Placebo effect van taal? De andere kant is het Nocebo effect. Heb je enig idee wat voor negatieve impact onhandig taalgebruik heeft op je gezondheid en vitaliteit? De invloed van taal is enorm en je kunt leren om taal in je voordeel te laten werken.

We kennen allemaal wel het placebo effect. De farmaceutische industrie gaat ervan uit dat 30% van de geneeskundige kracht van medicijnen wordt veroorzaakt door het Placebo effect. Doordat iemand gelooft dat het geneesmiddel werkt, wordt de eigen geneeskracht gemobiliseerd. Placebo betekent in het Latijns overeenstemmen. En het geloof dat we kunnen genezen zorgt voor overeenstemming tussen lichaam en geest.

Een nog sterker staaltje van de kracht van het geloven dat iets werkt, is terug te vinden in een onderzoek dat is gedaan onder 100 mensen die de ‘ziekte’ kanker hebben overleefd. Een vitalere woordkeuze zou wat mij betreft zijn: ‘mensen die het proces van gezond(er) worden doormaken. Want gezondheid is een werkwoord. Het is een continu proces. De 100 ‘overlevenden’ hebben verschillende methoden gevolgd van bestraling tot alternatieve geneeswijzen. Het enige punt van overeenstemming was dat ze allemaal geloofden dat zij de juiste methode volgden.

Iets minder bekend is het Nocebo effect. Toch is het logisch dat als we denken dat iets niet werkt de impact op onze geneeskracht (of onze mogelijkheden) ook aanwezig is. Nocebo betekent schade toebrengen. Het zou zo maar eens kunnen zijn dat bij het Nocebo effect we onze eigen geneeskracht (en onze mogelijkheden) met 30% beperken.

Elke NLP’er kent de vooronderstelling: ‘De kaart is niet het gebied’. Een plattegrond van Leiden is niet hetzelfde als Leiden. We ervaren de wereld met onze zintuigen. Zien, horen, ruiken, voelen en proeven. Zo’n ervaring betekent op zich nog niets totdat we er zelf betekenis aan geven. Dat doen we met woorden ook wel labels genoemd. Zo maakt iedereen op zijn eigen, unieke wijze, kaarten van de werkelijkheid. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je met broers, zussen of vrienden herinneringen aan het ophalen was en dat deze nogal eens verschilden van die van jou. Andere mensen, andere kaarten.

We hebben deze betekenisgeving wel nodig om de wereld ‘beet’ te kunnen pakken en om over onze ervaringen te kunnen communiceren. En het is wel van belang om je te blijven realiseren dat onze betekenisgeving niet de waarheid is. Onze waarheid is een constructie en het is zinvol om je waarheid zo te creëren dat deze voor je werkt.

Op school heb ik ooit geleerd: ‘Eerst zien, dan geloven’. Nu gebruik ik liever: ‘Eerst geloven, dan zien’. Stel jezelf eens de vraag: ‘Bij welke van de twee zinsconstructies zal ik het meest succesvol zijn’? Ik geloof dat ik het wel weet. Ik geloof dat, als ik nog niet gezond zou zijn, mijn lichaam het vermogen heeft om te genezen.

NLP houdt zich bezig met hoe we onszelf programmeren met behulp van taal. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat bijna al ons gedrag onbewust wordt uitgevoerd. Wel hebben we invloed op hoe we het onbewuste opvoeden. Richt jij je aandacht daarbij op wat je wilt bereiken?

Waar moet je aan denken als je tegen jezelf zegt dat je niet meer ziek wilt zijn? Of niet meer snoepen of niet meer roken? En wie wordt er vrolijk van: ‘afvallen’ of gewicht ‘verliezen’? Of is het handiger om te streven naar je ideale gewicht. Of je voor te stellen dat je op weg bent naar gezondheid.

Het is van groot belang om je ‘gezonde’ verstand te gebruiken. En stil te staan bij hoe je taal gebruikt als je betekenis geeft aan jouw ervaringen in het algemeen en ervaringen van nog niet gezond zijn in het bijzonder.

Beperk jij jezelf en jouw gezondheid juist door – onbewust – onhandige keuzes te maken? Of kies jij je woorden om gelukkig en gezond te zijn? Nocebo of placebo? Dat is de vraag!