Veranderen van gevoelens en gedachten!


Heb je wel eens last van vervelende gevoelens? Bijvoorbeeld frustratie over iets wat anders gaat dan je verwacht. Of maak je je wel eens zorgen? Bijvoorbeeld over een examen, een presentatie of een sollicitatiegesprek. Het kan natuurlijk ook zijn dat je last hebt van een negatieve interne dialoog. Ben je wel eens kritisch op jezelf? Is er dan zo’n stemmetje in je hoofd wat een negatieve invloed heeft op wat je denkt, voelt en doet? Het is mogelijk om deze negatieve gevoelens en gedachten in heel korte tijd te veranderen. Wil je leren hoe?

In de eerdergenoemde voorbeelden van frustratie en zorgen maken zit een overeenkomst en een verschil. Frustratie gaat over iets wat is geweest of zich in het hier en nu afspeelt. Terwijl je zorgen maken betrekking heeft op iets wat in de toekomst staat te gebeuren. De overeenkomst is dat ze allebei een vorm van energie zijn. Heb je je wel eens gerealiseerd dat als energie beweegt het dus ook een richting ‘moet’ hebben? Het is fascinerend om te ervaren wat er gebeurt als je de richting van een gevoel verandert. In een paar minuten kun je een vervelend gevoel neutraliseren en vaak zelfs veranderen in een positief gevoel. Al in de begintijd van NLP ontwikkelde Richard Bandler de gevoel-omdraai-techniek.

Daarna zijn nog heel veel andere technieken ontwikkeld. Zo heeft Steve Andreas een scala aan oefeningen bedacht waarmee je je negatieve interne dialoog kunt veranderen. Robert McDonald ontwikkelde de auditieve swish waarmee je negatieve gedachten kunt veranderen en daarvoor in de plaats een positieve gedachte kunt ‘installeren’ in je onbewuste.

Ook Tim en Kris Hallbom werken veel met het veranderen van negatieve gevoelens en beperkende overtuigingen en zij gebruiken daarvoor de methode van Dynamic Spin Release. Uitgangspunt van ‘spinnen’ is dat alles in ons universum draait. Ons hele melkwegstelsel draait en ook onze gedachten en gevoelens draaien. Mensen zeggen ook vaak letterlijk ‘spinning’ gedachten zoals: ‘ik lig de hele nacht te malen, het draait me voor de ogen, een negatieve spiraal en een vicieuze cirkel’. Het is verbazingwekkend hoe snel verandering kan plaatsvinden en nieuwe mogelijkheden ontstaan door het veranderen van ………………..de richting.

Een prachtig voorbeeld van de kracht van ‘spinning’ is Suzanne. Deze vrouw heeft als kind verminkingen opgelopen met diverse operaties en een getraumatiseerde jeugd tot gevolg. Ze is altijd op de achtergrond gebleven terwijl haar verlangen was om zichzelf meer te laten zien. Een korte oefening van nog geen 8 minuten heeft gemaakt dat ze eindelijk haar wens tot werkelijkheid kon maken. Nu is ze een graag geziene gast en geeft ze lezingen door heel Noord-Amerika.

Wil je leren hoe nare gevoelens te veranderen bij jezelf en anderen? Wil je leren een negatieve interne dialoog of een negatieve stem uit het verleden te transformeren tot iets positiefs? Wil je negatieve overtuigingen duurzaam veranderen in positieve overtuigingen? Wil je spelen met de gevoel-omdraai-techniek, de auditieve swish leren toepassen en New Code NLP gebruiken om positieve stemmingen op onbewust niveau te installeren? Gun jezelf dan een groot cadeau en schrijf je in voor de opleiding Master NLP | TA | Systemisch Werk. Ken je iemand voor wie dit mogelijk een leuk of interessant artikel is? Dan waarderen we het zeer als je het doorgeeft aan andere personen.