De mentor als hulpbron voor leiderschap!

Welke mensen hebben jou geïnspireerd bij de ontwikkeling van je (persoonlijk) leiderschap? Wie zijn voor jouw innerlijke hulpbronnen om je leiderschap vorm te geven? Voor mij is Mahatma Ghandi zo’n voorbeeld. Ooit sprak hij de wijze woorden: “Be the change, you want to see in others”. Mensen doen niet wat je zegt; mensen doen wat je voordoet. Of het nou om kinderen of om volwassen (medewerkers) gaat. Jij bent de persoon van wie ze de kunst afkijken. Wil jij weten hoe je (charismatisch) leiderschap kunt ontwikkelen? En hoe een mentor je daarbij kan ondersteunen?

Een mentor is een hulpbron voor het verder ontwikkelen van je waarden en overtuigingen. Voor het realiseren van je visie en missie heb je waarden en overtuigingen nodig die ervoor zorgen dat je het gedrag gaat doen wat nodig is om succesvol te zijn. Waarden zorgen voor innerlijke motivatie en zetten je aan tot actie. Als je iets waardevols realiseert, heb je daar achteraf ook een goed gevoel over. Congruentie bereik je door alle lagen van de Neurologische Niveaus op elkaar af te stemmen.

Je zou de mentor ook een gids kunnen noemen. Niet van de externe omgeving, want daarvoor heb je een (reis)gids. Een mentor is meer een gids van de binnenwereld. Het verhaal gaat dat Ghandi ooit in het dorp waar hij woonde werd bezocht door een moeder met haar zoon. Het was een lange reis van wel drie dagen lopen. Het probleem was dat deze jongen te veel suiker at en al aardig op weg was om wat wij nu zouden noemen een ‘obesitas’-kindje te worden. De jongen luisterde niet naar de goedbedoelde adviezen van moeder om minder suiker te eten. Na het horen van het probleem zei Ghandi: “Kom over drie weken maar terug”.

Na drie weken ondernam de moeder opnieuw de lange tocht met haar zoon. Waarna Ghandi de jongen apart nam en op indringende toon tegen hem zei: “Eet geen suiker“. De moeder was woedend toen ze hoorde wat de interventie van Ghandi was. Ze stormde zijn tent binnen en zei op verwijtende toon: “Had je dat drie weken geleden niet kunnen zeggen. Dat had me zes dagen reizen gescheeld”. Waarop Ghandi antwoordde: “Mevrouw, ik was zelf verzot op suiker. Ik moest eerst zelf drie weken ervaren hoe het is om zonder suiker te leven, voordat ik hem dit advies kon geven”.

Ghandi leefde, dacht en handelde geïnspireerd door de visie van een mensdom dat naar een wereld van vrede en harmonie evolueert. In deze visie pasten belangrijke waarden zoals trouw (aan de waarheid), gelijkheid (gelijke rechten), onafhankelijkheid, (actieve) geweldloosheid en verzoening. Een belangrijke leidraad was verder zijn overtuiging dat de wereld genoeg te bieden heeft voor ieders behoefte. Als we daar samen naar leven dan is het mogelijk om een geweldloze maatschappij met gelijke rechten voor iedereen (man, vrouw, kinderen, verschillende sociale klassen) te realiseren. Door het voorbeeld te zijn van de verandering die hij voor ogen had, heeft Ghandi miljoenen mensen op een positieve wijze beïnvloed.

Mijn vraag aan jou is nu: “Wie zijn voor jou belangrijke inspiratiebronnen?”. Welke leiders hebben jouw leiderschap gevormd en ondersteunen je op jouw pad om het voorbeeld te zijn voor anderen? En ik nodig je uit om de komende tijd eens opmerkzaam te zijn op wie je nog meer inspireert. Welke personen zijn dat? En welke waarden en overtuigingen leven ze voor, waardoor ze jou raken en ze een voorbeeld zijn. Zo creëer je nog meer innerlijke mentoren voor jezelf die het mogelijk maken dat jij je visie en missie via passende waarden en overtuigingen kan vormgeven door middel van congruent gedrag.