De kracht van overtuigingen bewezen door placebo-operaties!

Ja, je leest het goed. Er bestaan placebo-operaties die minstens net zo goed werken als gewone operaties. Geloof je dat? Lees anders rustig verder om zo met eigen ogen het bewijs te zien. Heb je je weleens afgevraagd waardoor placebopillen werken? Ken je ook het nocebo-effect en weet je dat nocebo uit het Latijns komt en ‘beschadigen’ betekent? Heb je enig idee hoeveel negatieve impact beperkende overtuigingen door dit nocebo-effect op jouw leven hebben? Wist je dat je overtuigingen zelfs de manifestatie van je DNA bepalen? En stel je eens voor wat het je allemaal oplevert als je met NLP-overtuigingen leert transformeren van beperkend (nocebo) naar verruimend (placebo)?

In het artikel van ‘vloek’ naar vrijheid leg ik uit hoe mensen overtuigingen creëren. Los van de overtuigingen die je zelf creëert, worden veel van onze overtuigingen onbewust in ons ‘geïnstalleerd’ door cultuur, ouders, leraren, autoriteitsfiguren zoals artsen, de sociale omgeving en de media. Heb jij ook op school het gezegde geleerd: “Eerst zien dan geloven.”? Stel je verandert de volgorde in: “Eerst geloven dan zien”! Met welke van deze twee overtuigingen heb je de grootste kans op succes? Wat is de impact van de tekst: “Roken is dodelijk”? Het zou zo maar eens kunnen dat deze overtuiging nog schadelijker is dan het roken zelf. Wist je trouwens dat van elke ongeneeslijke ziekte er ook gevallen bekend zijn van mensen die wel genezen zijn? In de online database ‘The spontaneous remission project’ staan meer dan 3500 referenties uit 800 tijdschriften in 20 talen!

Zo’n 95% van ons gedrag is geconditioneerd en wordt aangestuurd door onze onbewuste overtuigingen. Daar zitten dus veel onhandige overtuigingen tussen die zonder dat je het doorhebt een nocebo-effect veroorzaakt. Experimenten van Benjamin Libet hebben al in de zeventiger jaren aangetoond dat ons onbewuste het bewuste aanstuurt. Viktor Lamme schreef het boek: ‘De vrije wil bestaat niet’. En zo zijn er inmiddels stapels wetenschappelijke onderzoeken die dit allemaal onderbouwen. Richard Bandler zei in de zeventiger jaren al: “Our unconscious runs the show”.

In Love, Medicine & Miracles vertelt Dr. Bernie Siegel over een onderzoek voor een nieuw soort chemotherapie waarbij een controlegroep alleen maar een zoutoplossing kreeg en toch verloor 30% van deze groep zijn haar. Bij een ander onderzoek kregen mensen suikerwater met de mededeling dat ze van dit medicijn zouden gaan overgeven. En inderdaad 80% moest ook overgeven. Een ander spraakmakend onderzoek ging over iemand met een gespleten persoonlijkheid. In de ene persoon had deze persoon geen diabetes en in de andere persoon wel. Zodra ze haar alter-ego veranderde en ze geloofde dat ze diabetes had, veranderde haar fysiologie en ging haar bloedsuikerspiegel omhoog. Nocebo kan resulteren in ziekte en zelfs de dood als dat de uitkomst is die een patiënt verwacht. Dat de kracht van suggestie sterk is, heeft de hypnose ook al bewezen.

Door bewustwording komen we erachter welke overtuigingen we hebben. En als overtuigingen ons belemmeren, dan is het mogelijk om ze te veranderen. Herkaderen, het werken met submodaliteiten en het veranderen van de interne dialoog zijn voorbeelden waarmee je beperkende overtuigingen kunt transformeren. En dan hebben we ook de Milton-taal nog met de kracht van suggestie. NLP-model en hypnotherapeut Milton Erickson was niet voor niets de meest succesvolle therapeut aller tijden. Van zijn hypnosetechnieken plukken we nu nog steeds de vruchten.

Genoeg geschreven. ‘Fasten your seatbelts’ en kijk vol verwondering naar dit fascinerende filmpje.