Geen tijd om te oefenen?

Soms hoor ik cursisten zeggen dat ze geen tijd hebben om NLP te oefenen. Heb jij daar ook weleens last van? En herken je ook dat je dan achterin de bus zit? En jij jezelf voor de gek aan het houden bent? Want NLP is zo van het dagelijks leven. Als je wilt dan kun je de hele dag door oefenen. Ik heb eens een tennisleraar in de groep gehad die geen tijd dacht te hebben om te oefenen. Stel jezelf eens voor dat jij tennisleraar bent. Welke NLP-technieken zou je dan allemaal kunnen oefenen?

Om te beginnen rapport maken. Volgen om te leiden is de basis om effectief aan de slag te gaan. Het contact kun je verdiepen door aan te sluiten op de representatiesystemen. Via de Neurologische Niveaus maak je contact en stem je verder af, zodat je op dezelfde golflengte zit. De motivatie van je leerling heeft alles te maken met waarden. Als je weet wat belangrijk voor iemand is, dan komt iemand van binnenuit in beweging.
Als leraar draag je succesvolle strategieën over om bijvoorbeeld iemand een effectieve ‘backhand’ aan te leren. Zo nodig pas je een strategie die niet functioneel is aan. Als een bepaalde slag wel goed lukt dan kun je die natuurlijk ankeren. Met een woord, gebaar of door aan te raken. Topsporters zie je regelmatig ankers plaatsen. Tijdens het lesgeven gebruik je taal. Daarmee beïnvloed je de gedachten van je leerling. Installeer je verruimende overtuigingen of overtuig je de ander dat deze slag wel heel erg moeilijk is en dat hij het waarschijnlijk nooit zal leren? Beperkende overtuigingen bij de leerling kun je weer verruimen. Da’s een leuk spel met de naam ‘herkaderen’.

Zo kun je ook een verkeerd geslagen bal herkaderen van mislukking naar feedback. Voor feedback heb je weer zintuiglijke scherpzinnigheid nodig dus die oefen je ook continu op de tennisbaan. De oogpatronen gebruiken veel topsporters om een succesvolle opslag te visualiseren. Zo heb ik bijna alle Practitioner-onderdelen al gehad.

Het mooie is dus dat je als tennisleraar alle NLP-stof kunt oefenen, terwijl je ook nog eens betaald krijgt voor het geven van tennisles. De tennisleerling krijgt effectiever les dus die heeft er ook baat bij. Zo creëer je een win-winsituatie.

Check eens voor je zelf hoe jij NLP in jouw dagelijkse praktijk kunt integreren. Een tip is om één onderwerp per week te oefenen. Dat geeft focus. Je zult verbaasd zijn hoeveel het je gaat opleveren. En hoe blij je omgeving zal zijn als jij zo persoonlijk aan het groeien bent.