Ericksoniaanse hypnose

Heb je weleens een probleem en weet je (nog) niet hoe dit op te lossen? Zijn er weleens van die momenten dat je niet alles uit jezelf haalt, terwijl je weet dat er meer in je zit? Ervaar je soms stress en wil je weten hoe je dan rust bij jezelf kunt creëren? Of heb je weleens dat je graag iets aan iemand anders wilt bijdragen en zoek je nog naar een effectieve vorm waardoor de ander echt wordt geholpen? Hypnose is een heel elegante en effectieve manier om dit soort processen te faciliteren. Door een andere staat van bewustzijn te creëren is het mogelijk om toegang te krijgen tot onbewuste hulpbronnen en zo problemen op te lossen. Zou je willen leren hoe?

Hypnose roept bij sommige mensen weerstand op. Vaak leeft dan de angst dat iemand anders macht over je heeft en je dingen laat doen die je zelf liever niet wilt. Heb je wel eens een oude film gezien waarin iemand een horloge met zijn ogen moest volgen en zo onder hypnose werd gebracht? Of een toneelhypnotiseur die iemand laat kakelen en over het toneel laat rennen als een kip zonder kop? Deze oudere vormen van hypnose maken gebruik van scripts waar ongeveer 1 op de 5 mensen ontvankelijk voor is. De ‘slachtoffers’ worden van te voren geselecteerd door wat simpele testjes.

Het is geruststellend om te weten dat je in de Ericksoniaanse hypnose altijd zelf de regie houdt. Hypnose is niets anders dan een andere staat van bewustzijn. Het is een heel natuurlijk proces wat je dagelijks al meemaakt. Herhaal je in het nu wel eens oude gedachten waarin iets is mislukt en waarbij je stemming minder vermogend wordt? Naast dit soort negatieve trances hebben we gelukkig ook productieve en creatieve trances waarin je in staat bent om problemen op te lossen. Ook het opgaan in een boek of film, de tijd even kwijt zijn als je op de snelweg in de auto rijdt en dagdromen zijn voorbeelden van trance. Het doel van trances is het oplossen van problemen. Je zou dit de positieve intentie kunnen noemen.

Door het leren van hypnose ontwikkel je het vermogen om trance (pro)actief in te zetten. Milton Erickson zei vaak: “Je onbewuste is een warenhuis van hulpbronnen” en “Ieder mens heeft alle hulpbronnen al in huis”. Bij de begeleiding van anderen is het van belang om in het nu te zijn en zintuiglijk af te stemmen op de ander. Als Milton Erickson werd gevraagd hoe een specifiek probleem op te lossen antwoordde hij steevast: ‘Ik weet het niet, en ik ben bereid om het uit te vinden”. Door de onvoorwaardelijke acceptatie van de ander kan degene die wordt begeleid een dialoog aangaan met zijn onbewuste. De aandacht wordt gericht op de innerlijke wereld en iemand kan zo zelf oplossingen vinden voor zijn probleem. Een prachtige manier van werken die ook zeer autonomie bevorderend is. Kijk en luister eens naar de oude meester zelf.

Het effect van hypnose heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Iedereen kan het leren en de toepassingsmogelijkheden zijn talrijk.

Wil je leren hoe je hypnose kunt toepassen op jezelf en anderen? Hoe je hypnose kunt gebruiken bij het oplossen van problemen, effectiever leren, aanboren van creativiteit. reduceren van stress, leren ontspannen, pijnbestrijding en verbeteren van gezondheid? Geef jezelf dan een groot cadeau en schrijf je in voor de opleiding Master NLP | TA | Systemisch Werk.