Disney Strategie

De successtrategie van Walt Disney
Heb je geweldige ideeën en komt het er niet van om ze te realiseren? Ben je wel goed in plannen en organiseren en ontbreekt het je nou juist aan dat ene briljante idee om vorm te geven? Of wordt het realiseren ervan onderuit gehaald doordat een kritisch stemmetje in jou zegt: “dat kun je toch niet”, “dat is voor jou niet weggelegd”, “ja maar, dat kan niet want ……”. Met de Disney Strategie boek je wel succes. Zo (model)leer je in NLP van succesvolle mensen wat jij wilt leren.

Verschillende perspectieven – Het geheim om dromen te realiseren

Fantasie in werkelijkheid omzetten was een gave van Walt Disney. Hij bezat het vermogen om de kwaliteiten ‘dromen realiseren’ en ‘dromen bekritiseren’ te combineren. Daardoor versterken deze kwaliteiten elkaar in plaats van dat ze elkaar tegenwerken. Walt Disney maakte een heldere scheiding tussen de ‘rollen’ van de Dromer, de Realist en de Criticus. Het geheim zit hem in het bewust kiezen wanneer je welke rol gebruikt. Zo haal je zoveel mogelijk relevante informatie op en dat zorgt ervoor dat je kans van slagen aanzienlijk wordt vergroot.

Het mooie is dat ieder mens deze kwaliteiten al in huis heeft. Soms is de timing van de toepassing ervan wat onhandig. Of iemand schiet door in de toepassing van één kwaliteit en vergeet een andere kwaliteit in te zetten. Met de Disney Strategie breng je daar balans in aan en leg je de basis voor je eigen succes. En het is nog hartstikke leuk en inspirerend om te doen ook.

Hoe gebruik je de verschillende rollen?
Maak drie ‘vloerankers’ door middel van briefjes met de woorden Dromer, Realist en Criticus. Leg deze net als in het plaatje neer op de grond. Stap één voor één op de vloerankers en haal de informatie op die bij de rol hoort. Het is luxe om je hierin te laten begeleiden door een ander. Zo kun je helemaal in het nu zijn en de begeleiding van het proces aan een ander overlaten. Dat geeft focus en verhoogt de kwaliteit van de informatie.

  1. Dromer – de dromer is vrij van beperkende regels, ervaringen, overtuigingen (out of the box). Creativiteit, fantasie en passie krijgen alle ruimte en dat maakt dat ‘alles’ mogelijk is. Het genereert heel veel positieve energie en je weet dat je goed zit als de sprankel in je ogen zichtbaar wordt.

Welke droom wil jij graag realiseren?

  1. Realist – de realist is goed in plannen en organiseren. Zet de feiten op een rijtje. Maakt stappenplannen en onderzoekt welke mensen en middelen nodig zijn om de droom uit te voeren.
  2. Criticus – de criticus is opbouwend en herinnert je aan wat er (mogelijk) nog ontbreekt. De criticus staat stil bij de risico’s en hindernissen die er zijn en de dingen die eerder niet hebben gewerkt en je nu dus echt anders wilt aanpakken. Met als uitgangspunt de NLP vooronderstelling: ‘Mislukking bestaat niet, alleen feedback‘.

Zo doorloop je afwisselend de drie rollen. Het kan zijn dat je na een rondje genoeg informatie hebt om tot een afgewogen beslissing te komen. En het kan ook zijn dat je meerdere keren het rondje doorloopt, totdat je tevreden bent over de informatie die je hebt opgehaald. Zo werken je kwaliteiten samen als één succesvol team. Dan wordt het tijd om in actie te komen. Wensen tot werkelijkheid maken is de bloei van ieder mens!