Decembermaand, geschenkmaand

De decembermaand is van oudsher een maand, waar we elkaar verrassen met cadeaus en geschenken. Die hoeven niet groot, duur of meeslepend te zijn. Persoonlijk vind ik bijvoorbeeld een gedicht dat voor mij geschreven is dierbaarder dan het geschenk, waar het bij hoort. Wist je dat je iemand ook blij kan maken met een strook! ‘Een wat?!’ hoor ik je denken.

Strooks zijn een vorm van aandacht, waardering of (h)erkennning. Een strook komt uit de Transactionele Analyse en staat voor het Engelse woord ‘stroke’, dat klap of aai betekent. Het gaat om een eenheid van aandacht of erkenning. Voor ieder mens is dat van levensbelang. Zelfs nog liever uitgescholden worden, dan helemaal niet gezien of gehoord worden.

Strooks kosten geen geld, alleen je onverdeelde aandacht. We kunnen strooks geven aan een ander (maar ook aan onszelf) en we kunnen die ontvangen van een ander (of van onszelf). En zeker nu we in de zoveelste lockdown zitten, is die aandacht voor jezelf en de ander extra belangrijk. Want die aai over de bol, schouderklopje, knipoog of lieve woorden zijn nu van levensbelang.

“Dat heb jij (of ik) goed gedaan” is een voorwaardelijke strook. Dat gaat over wat iemand doet.

“Fijn dat jij er bent” is een onvoorwaardelijke strook. Dat gaat om wie iemand is en is de grootste positieve strook die je iemand kan geven.

Wanneer heb jij voor het laatst jezelf een strook gegeven? En wanneer iemand anders? Het zal jou en de ander een goed gevoel opleveren. Ik nodig je dan ook uit om de komende weken jezelf en anderen een geschenk in de vorm van een strook te geven.

En ga bij jezelf eens na – als je een strook ontvangt – wat je dan doet? Kun je deze ontvangen en echt binnen laten komen of ben je geneigd deze weg te wuiven. Probeer eens om de strook in te ademen en alleen te reageren met DANK JE WEL.😊

Mijn geschenk voor jou is een oefening om stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. In deze Boedha-oefening stel ik je steeds dezelfde vraag: waar ben jij dankbaar voor? Zoek een rustige plek op waar je even niet gestoord kan worden en beluister dit audio-bestand.

Als je met z’n tweeën bent, kun je de oefening ook samen doen. De één stelt drie minuten lang dezelfde vraag: “waar ben je dankbaar voor?” en dan ander geeft antwoord. De vraagsteller geeft een knikje en stelt opnieuw dezelfde vraag. Zonder op het antwoord in te gaan. Daarna wissel je om.

Dankbaarheid helpt je om gelijkmoediger in het leven te staan, meer van het leven te genieten en relaties extra diepgang te geven. Het is een ‘innerlijke hulpbron die ons kan helpen en inspireren om (verder) tot bloei te komen.’

Je kunt deze oefening zo vaak doen als je wilt. Laat je me weten wat het je heeft gebracht?

Namens iedereen van Plata Opleidingen wens ik jou en de mensen om je heen een prachtig & bewust 2022!

Hartelijke groet,
Anne Tetteroo