Contact gaat voor contract

Zeventienmiljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde,

Die schrijf je niet de wetten voor, maar laat je in hun waarde(n)…

Davina Michelle & Snelle – 17 Miljoen Mensen (Live @ 538 in Ahoy)

Het inhoudelijk contract in de 1½ meter samenleving

Ja, waarden, die hebben we zeker ook nodig om als samenleving in deze bewogen tijd door te komen, net als regels en normen. Met als uiteindelijk doel… gezond met elkaar de maatschappij weer draaiend krijgen en naar een duurzame economische toestand toe te werken.

In de eerste weken was er volop bereidheid om mee te werken met de regels die de regering ons stelde, het ‘inhoudelijk contract’: We geven geen handen meer, blijf thuis, blijf op 1½ meter afstand. Luister naar de persconferenties. Dit allemaal om het doel te bereiken.

Zonder relatiecontract geen resultaat 

Om te zorgen dat het inhoudelijke contract kan worden uitgevoerd heb je met elkaar ook een relatiecontract aan te gaan. Dat gaat over ‘hoe’ je met elkaar omgaat. Hoe je ervoor zorgt dat dingen voor ons in balans zijn – ook als er extra stress is. De ervaring heeft geleerd, dat als het relatiecontract niet goed wordt uitgewerkt en we daarin niet duidelijk zijn, dit direct ten koste gaat van het inhoudelijk contract. Het duurde even voordat door de regering de relationele snaar gevonden werd en we echt het gevoel kregen het met elkaar te kunnen oplossen: ‘Zonder uw hulp kan het niet’, ‘We kunnen het alleen met elkaar oplossen’, ‘We zorgen voor elkaar en we zijn solidair’. En vervolgens zijn we daar met z’n allen ook naar gaan handelen.

Van angst naar onrust

Maar als het dan op de uitvoering aankomt dan zien we hoe het in de praktijk altijd spannender is. Want wat speelt er op individueel niveau bij mensen onder ‘de tafel’.

Zijn mensen bang, verdrietig of ook boos? Of ongerust over de economische terugval?

De periode waarin wij ons aan regels zouden moeten houden werd opgeschoven. En nu komt er ook meer onrust naar boven. Discussie over de balans tussen coronadoden en economie, demonstraties waarin groepen mensen weer aan de slag willen, de mooie weekenden waar mensen massaal toch weer de parken intrekken.

Hercontracteren

En wat nu? Er zal dus weer ge-hercontracteerd moeten worden. Opnieuw verwachtingen uitspreken, elke persconferentie weer om op de relatielaag te blijven verbinden. En voor ieder van ons te onderzoeken hoe wij zo goed als mogelijk daarmee verder kunnen gaan.

Contact gaat voor contract

Ook in teams en organisaties werkt het zo. We zeggen dan ‘contact gaat voor contract’. Als de focus alleen op inhoudelijke afspraken ligt, zonder dat er werkelijk contact is tussen teamleden dan komen die afspraken in gevaar. Wat ‘onder de tafel’ leeft, dient naar boven te worden gehaald. Anders kunnen daar vandaan (onbewuste) sabotages in gang worden gezet. (Nu zie je dat met name terug als mensen toch illegaal bij elkaar gaan komen).

Als je van jezelf en van je collega’s weet wat jou en hen beweegt, wat je raakt en je het er met elkaar over kunt hebben en je ook kunt zien hoe de ander dat op zijn of haar beurt doet, dan komt het met de ‘inhoudelijke’ afspraken ook wel goed. 

Dus maak contact, houdt contact, wees duidelijk en liefdevol. Dan kun je elke crisis met elkaar oplossen, in de maatschappij, in je werkkring en in jouw persoonlijke context.