Gun jezelf een intern referentiekader

Laat jij je weleens leiden door wat anderen tegen je zeggen? Beïnvloed dat je stemming weleens op een negatieve manier? Wat doet dat met je zelfvertrouwen? Hoe weet je trouwens of je op je werk een ‘goede’ job hebt gedaan? Is het dan van belang dat je leidinggevende of een klant dat tegen je zegt? Ik ben er voorstander van dat iedereen zich in eerste instantie laat leiden door een intern referentiekader.

Mensen filteren informatie op basis van Meta-programma’s. Zo kunnen we informatie sorteren op basis van een intern of een extern referentiekader. Daarbij is er meer sprake van een glijdende schaal dan dat het ‘zwart/wit’ is.

Stel je eens voor dat je een sterk extern referentiekader zou hebben. Dan maak je jezelf daarmee continu afhankelijk van wat anderen van je vinden. Stel dat iemand je maf vindt. Dan is dat niet goed voor je zelfvertrouwen. Dat wordt anders als je een sterk intern referentiekader hebt. Want dan beslis je zelf dat je niet maf bent. Maar dat je een uniek persoon bent, die helemaal oké is. Overigens is deze keuze ook een mooie herkadering van wat de ander tegen jou heeft gezegd.

Over het algemeen werkt het prima als je een intern referentiekader hebt met daarna een externe toets. Want een ‘plaat voor je kop hebben’ is niet handig in het contact met anderen. Zo mis je de kans op feedback.

Bij eerst intern en dan extern beslis je eerst zelf op basis van zintuiglijke waarneming. Vervolgens check je bij je partner, leidinggevende of klant hoe hij of zij het ervaart. Mocht die ervaring anders zijn, dan krijg je nieuwe informatie op basis waarvan je kunt kiezen of je jouw gedrag wilt aanpassen. Als mens ben je natuurlijk sowieso oké, dus dat is een beslissing die je mooi zelf met je eigen interne referentiekader kunt nemen. Zo blijf je autonoom en sta je wel open voor wat je van mensen in je omgeving kunt leren.