Wil jij jezelf zijn?

In de missie van Plata staat dat wensen tot werkelijkheid maken de bloei is van ieder mens. Hoe komt het toch dat het lang niet altijd lukt om tot bloei te komen? Wat maakt dat mensen vaak van hun (levens)pad afraken en zo op zoek zijn naar zichzelf? Vragen die regelmatig voorbij komen bij het opstarten van nieuwe groepen zijn: ‘Wie ben ik?’, ‘Wat wil ik?’ en ‘Wat geeft mijn leven zin?’. Veel cursisten ervaren dat ze ‘vastzitten’ zonder dat ze zich bewust zijn waardoor dat komt. De Transactionele Analyse gaat ervan uit dat we in onze eerste 5 levensjaren een script vormen met normen waar we aan ‘moeten’ voldoen. Dat ‘moet’ omdat we als mens groepsgebonden wezens zijn en het van levensbelang is om ‘erbij’ te horen. Kenmerkend van script is dat er geen keuze is. Heb jij in de gaten hoe je jezelf beperkt?

Het opbouwen van het script kun je ‘linken’ aan de Neurologische Niveaus van NLP. We worden als mens geboren uit de eenheid met moeder. Met de geboorte komen we in de dualiteit. Wie we worden als mens wordt voor een belangrijk deel bepaald door de OMGEVING waarin we worden geboren. Welk werelddeel, land of streek? In welke periode? Tijdens of vlak na de oorlog is een heel andere tijd dan kinderen die nu het levenslicht zien. Welke mensen treffen we aan?


Het GEDRAG van ouders en andere belangrijke mensen om ons heen bepaalt voor een belangrijk deel wie we worden. Welk gedrag ‘moet’ je ontwikkelen om erbij te horen? Het plaatje van ‘The Drowning Person’ geeft in de ballonnetjes 5 gedragspatronen die iemand steeds ‘moet’ doen als voorwaarde om erbij te horen. Als het iemand niet meer lukt dit scriptmatige gedrag vol te houden dan ‘zakt’ iemand onder water en komt in contact met een negatief besluit over zichzelf, waardoor hij of zij zich niet ‘ok’ voelt als mens.

Zo ontwikkelen kinderen overlevingsstrategieën die de NLP  VAARDIGHEDEN noemt. Bovendien worden in jouw eerste levensjaren een groot aantal WAARDEN en OVERTUIGINGEN er met de paplepel ingegooid. Een dubbeltje wordt nooit een kwartje en het is veiliger om je kop niet boven het maaiveld uit te steken. En zo wordt langzaam maar zeker je IDENTITEIT gevormd. En kan het zo maar zijn dat je als volwassene op een feestje lekker meezingt met het liedje: “ik ben mezelf al die jaren nooit geweest, ik was de gangmaker op het verkeerde feest”. En zeg je als iets niet lukt: ‘zo ben ik nou eenmaal’. De vraag is dan gerechtvaardigd of je echt geworden bent wie je ten diepste bent.

Door onbewuste overlevingsmechanismen raken veel mensen ver af van hun kern. Sta jij nog in verbinding met jezelf? MISSIE (SPIRITUALITEIT) heeft alles te maken met je leven zin geven. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen gedurende hun leven een kleine dan wel grote identiteitscrises doormaken. Een ‘midlifecrises’ is een ‘wake up call’. Wat is de zin van mijn werk? Wat is de zin van mijn bestaan?

Met de stappen van OMGEVING tot en met MISSIE (SPIRITUALITEIT) hebben we het eerste deel van onze levensreis doorlopen. Bewust worden van hoe we geworden zijn wie we zijn is wakker worden. “Wake up”, zoals de mysticus Antony de Mello al schreef. Wie ben ik dan zelf? Wat is de zin van mijn bestaan? Wat is mijn kern of essentie? Wat is mijn missie in het leven? Opnieuw verbinden met jezelf maakt dat je het tweede deel van je levensreis kunt beginnen.