Slapende honden? Wakker maken!


Ken je het gezegde: ‘geen slapende honden wakker maken’? En sta je wel eens stil bij het effect daarvan? Als je slaapt zoals deze man dan kun je niet sturen. Kun je je voorstellen dat je ook (figuurlijk) slaapt terwijl je wakker bent? Veel mensen leven in een sluimertoestand. Krop je wel eens boosheid op in plaats van er iets mee te doen? Houd je op je werk wel eens je mond terwijl je weet dat het belangrijk is om wat te zeggen? Wil je een andere baan en kom je niet in actie? Zit je avonden voor de tv in plaats van te sporten of iets leuks te doen met je partner? Of heb je geen partner en wil je die wel? Blijf je wachten tot je behoeften worden vervuld? Wil je slapende rijk worden? Of ben je dagelijks in beweging en geef jij zelf sturing aan je dromen?

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat zo’n 98% van ons gedrag onbewust is. Van kinds af aan worden we ‘opgevoed’ met hoe het wel of niet hoort. Onbewust leren we van onze ouders en andere opvoeders door hun gedrag over te nemen of ons er juist tegen af te zetten. We laten ons beïnvloeden door school, boeken, films en de mensen om ons heen. Vaak doen we wat hoort in plaats van wat we echt graag willen. Op basis van onze ervaringen nemen we (onbewuste) besluiten over onszelf, de ander en het leven zonder dat we er als kind bewust van zijn. Als kind schrijven we ons levensscript en dat spelen we daarna alsof we een marionet zijn in een groot poppenspel.

Is het bijvoorbeeld niet wonderlijk dat zoveel mensen stress en angst ervaren als ze op vakantie gaan? Dat is toch niet de bedoeling? Toch is dat de realiteit. En als je wel een heerlijke, ontspannen vakantie hebt gehad hoe lang duurt dat goede gevoel nog als je weer terug bent op het werk? Waarom is er eigenlijk stress op het werk? Het voegt niets toe en kost bakken met energie. Hoe zou het trouwens zijn als je volgend jaar op vakantie gaat omdat je het leuk vindt en niet omdat je vermoeid bent?

Zo kan ik talrijke andere voorbeelden geven. In coachingsgesprekken kom ik zoveel mensen tegen die zichzelf niet de moeite waard vinden. Of het lastig vinden om voor hun behoeften uit te komen. Die plichtmatig hun dagen vullen in plaats van te doen waar ze blij van worden. De sprankeling van het kind is veranderd in wat de bekende psychiater Daniel Siegel een volwassen dofheid noemt. Kijk ‘s-morgens vroeg eens hoe mensen op weg zijn naar hun werk. Energiek en blij? Ik heb iemand eens horen zeggen dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken. Dan is een logische vraag: ‘Wat schenk jij voor jezelf in?’ Smaakt het leven naar meer?

Gelukkig is er een trend dat steeds meer mensen op allerlei verschillende manieren met mindfulness bezig zijn. Wakker willen worden uit hun sluimertoestand. Mindful betekent bewust zijn van je gevoelens, gedachten en gedrag. Zodat je zelf de keuze hebt hoe je leven vorm te geven. Om bewust te worden heb je wel een spiegel nodig om wakker geschud te worden. Zo creëer je een nieuw bewustzijn van waaruit je je leven op een positieve manier kunt vormgeven. Het mooie is dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Het volgende filmpje is een ludieke spiegel:

Weet jij nog waar je als kind blij van werd? En heb je die blijheid nu nog steeds? Of wil je leren hoe dat opnieuw te doen? Zodat je vol zelfvertrouwen en energie je talenten volledig kunt ontplooien. Wil je angsten overwinnen en meer plezier maken? Oude emoties loslaten en zelf je stemming sturen? Het vertrouwen en de vaardigheden hebben om met lastige situaties om te gaan? Wil jij graag ‘mindful’ worden?