Doe eens wat anders! Doe alsof!

Een van de meest krachtige NLP-kaders is: Doe alsof! Waarom zou je dat willen? Mensen maken met behulp van hun zintuigen kaarten van de werkelijkheid. Met ‘de kaart is niet het gebied’ wordt bedoeld dat jouw innerlijke re-presentatie van een ervaring (een kaart) niet hetzelfde is als de werkelijkheid. Toch leven veel mensen onbewust in een snel veranderende wereld op basis van oude innerlijke kaarten die in het verleden zijn gemaakt. Je zou je kunnen voorstellen dat je nu door Nederland rijdt met een routeplanner die ‘kaarten’ heeft die al (tientallen) jaren niet meer zijn geüpdatet. Het is dus niet zo gek dat je niet altijd komt waar je graag wilt zijn.

Het mooie van ‘Doen alsof’ is dat het je ‘dwingt’ om anders te denken en anders te doen dan je vanuit je kaarten (lees: conditionering) zou doen. Van oorsprong zijn jonge kinderen natuurlijk de meesters in ‘Doen alsof’. Ze gaan op een vloerkleedje zitten en het verandert spontaan in een vliegend tapijt. Zet 3 stoelen achter elkaar en je hebt een vliegtuig of een trein. Nog niet zo lang geleden hoorde ik van een kind van 3 jaar (!) dat dit gek is en niet kan. Au, van wie heeft dit kind dat? Gooien we zo met onze goedbedoelde ‘opvoeding’ ook niet een van de meest krachtige menselijke vermogens overboord?

Uitvinders hebben als volwassene nog wel een krachtig ‘Doe alsof’ kader. Ze laten zich niet inperken door mislukkingen en andere negatieve ervaringen uit het verleden. Ze laten zich ook niet op een dwaalspoor brengen door wat anderen van ze vinden. Ze blijven doen waar ze een passie voor hebben. En ze geloven in zichzelf. De gebroeders Wright hadden het rotsvaste vertrouwen dat de mens zou kunnen vliegen. Ondanks veel scepsis in hun omgeving.
Walt Disney was ook een genie die zijn tijd ver vooruit was. Wist je dat hij ooit is ontslagen omdat hem een gebrek aan creativiteit werd verweten? Gelukkig dat ook Walt Disney in zichzelf is blijven geloven en zo heeft hij een prachtig imperium opgebouwd. Zijn succesformule is de Disney Strategie en die heeft ook alles met ‘Doen alsof’ te maken.

Nelson Mandela heeft in zijn inaugurele rede ooit gezegd dat: ‘je de wereld niet helpt door je kleiner voor te doen dan je bent’. Als dat zo is dan heb ik nu een vraag voor je. Stel: je zou iets doen wat je al een hele tijd graag wilt doen? Stel: je zou het weten; wat zou het dan zijn? En wat gebeurt er als je gaat ‘Doen alsof’ je dat al doet? Hoe zou je je kleden? Hoe zou je denken? Hou zou je je voelen? Hoe zou je handelen? Welke acties zien wij dan? En wat zou er in je omgeving gebeuren als jij die geweldige persoon laat zien die je al bent? In de wetenschap dat het onze natuur is om te stralen!

Heb je nog wat moeite om je over te geven aan je eigen fantasie? Laat je je nog wat inperken door ervaringen uit het verleden of wat hoort volgens de normen en waarden van je opvoeding en/of omgeving? Laat je dan op weg helpen door Bert en Ernie. Als zij het kunnen, dan kan jij het ook!

Door te ‘Doen alsof’ verrijk en verruim je je innerlijke ‘kaarten’ van de werkelijkheid. Je flexibiliteit en je keuzemogelijkheden nemen toe. Tot slot kan het ook nog een positieve invloed hebben op je stemming en dus ook op je gedrag. Succes met ‘Doen alsof’. Graag hoor ik wat voor nieuws je allemaal tot stand hebt gebracht 🙂 . De wereld kan je bijdrage goed gebruiken.